Újabb dolgokat tudtunk meg a Konzum cégeiről

2018. május 18. 14:00    
nyomtatás
 
Április elején már közzétette a Konzum a 2017-es üzleti évére vonatkozó részletes beszámolóját, csütörtök este viszont megjelent a beszámolóhoz tartozó vezetőségi jelentés is, amelyből még több dolog derült ki arra vonatkozóan, hogy hogyan teljesítettek a cégcsoport egyes vállalatai tavaly.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia


Megjelent a Konzum vezetőségi jelentése


Március végén már közzétette a Konzum a 2017-es éves beszámolóját, amelyből a legfontosabb sarokszámokat megismerhettük, az a beszámoló azonban csak egy rövid változat volt, a részletes 2017-es beszámoló 2018.április 5-én este érkezett. Bár a Konzum csoporthoz köthető egyes vállalatok működéséről ebből a beszámolóból nem kapunk teljes képet, szegmensenkénti bontásban így is megismerhető volt a Konzum-eszközök működése.

Csak a rend kedvéért: az már a március végén közzétett beszámolóból is kiderült, hogy a Konzum árbevétele tavaly 16,8 milliárd forint volt, a működési eredménye 2,6 milliárd forintot tett ki, az adózott eredménye pedig 10,35 milliárd forint volt. (Azzal nem érdemes foglalkozni, hogy mekkora volt a változás 2016-hoz képest, akkor ugyanis gyakorlatilag más cég volt a Konzum.)

Újabb dolgokat tudtunk meg a Konzum cégeirőlMi egyébként arra voltunk kíváncsiak korábban, hogy hogyan áll össze a Konzum bevétele, profitja, hogyan teljesítettek tavaly a csoporthoz tartozó cégek, és hogy kiderül-e valami arról, hogy fizet-e osztalékot a tavalyi eredménye után a Konzum. Ezek egy része kiderült az április 5-én publikált beszámolóból, most csütörtök este pedig megjelent a 2017-es évre vonatkozó vezetőségi jelentés is a BÉT-en, amely további részleteket tartalmazott az egyes cégekre vonatkozóan.

Megismerhetjük a csoporthoz tartozó cégek tavalyi számait


A tegnap este közzétett vezetőségi jelentés döntően már ismert információkat tartalmaz, illetve ismét kiemelésre kerültek a vállalat stratégiai célkitűzései és részletezik a 2017-es évben megszerzett vagy átvett üzletrészeket, eszközöket. Ami ezeknél a dolgoknál egy fokkal izgalmasabb az az, hogy megismerhetjük a

  • Balatontourist csoport
  • HUNGUEST Hotels Szállodaipari Zrt.
  • Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt.
  • És a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. 2017-es üzleti évének legfontosabb számait is.


A Balatontourist csoport


A Balatontourist Kft.-t, a Balatontourist Camping Kft.-t és a Balatontourist Füred Club Camping Kft.-t magában foglaló cégcsoport árbevétele 1,78 milliárd forint volt tavaly, amely közel 2 százalékos növekedést jelentett 2016-hoz képest. Az üzemi eredmény 157 millió forint volt, amely több mint 32 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, míg az adózott eredmény 37 százalékos növekedést követően 157 millió forintra ugrott 2017-ben.

Újabb dolgokat tudtunk meg a Konzum cégeiről
Klikk a képre!HUNGUEST Hotels Szállodaipari Zrt.


A Hunguest Hotels Zrt. 2017 végén 13 saját tulajdonú szállodát működtetett, emellett két üzemeltetett szállodája volt (a hajdúszoboszlói Apolló Hotel és a balatonalmádi Bál Resort), valamint további négy, franchise rendszerben működő egysége. A végrehajtott tőkeemelésnek köszönhetően mostanra viszont a Hunguest Hotels összesen 25 szállodát működtet saját üzemeltetésben, illetve franchise rendszerben.

Fontos megjegyezni, hogy a vállalat esetében a két üzleti év összehasonlítása meglehetősen nehéz, hiszen 2016-ban a tulajdonosváltással kapcsolatban felmerültek olyan egyszeri tételek, melyeknek hatása volt mind a mérlegre, mind pedig az eredmény kimutatásra.

A vállalat 14,9 milliárd forintos árbevételt ért el, amely közel 20 százalékos csökkenést jelentett év/év alapon. Az EBITDA 2,47 milliárd forint volt, amely 64 százalékos csökkenést jelentett 2016-hoz képest. A visszaesésben a nehéz működési környezet is fontos szerepet játszott, a reálbérnyomás és a munkaerőhiány komoly kihívást jelentett. Csak a személyi jellegű ráfordítások soron 20% emelkedés volt egy év alatt, ami abszolút értékben meghaladta az 500 millió forintot. Az üzemi eredmény közel 2 milliárd forint volt, míg az adózott eredmény 1,84 milliárd forint, utóbbi közel 140 százalékkal haladta meg az egy évvel korábban elért adózott eredményt.

Érdemes azt is megemlíteni, hogy a fenti számok tartalmazzák már a december 31. napján beolvadt Erkel Hotel Gyógyszálló Kft. számait is oly módon, hogy a mérleg sorok konszolidáltan jelennek meg, az eredmény kimutatásból pedig az adózott eredménye már szerepel a mérlegben. Az Erkel Hotel Kft. 1,96 milliárd forintos árbevételt ért el 2017-ben, amely 22 százalékkal volt magasabb az előző évhez viszonyítva. Az adózott eredménye pedig 555 millió forint volt, több mint kétszerese az egy évvel korábbinak.

A jelentésből továbbá az is kiderült, hogy hosszú lejáratú hitelként a HUNGUEST Hotels Szállodaipari Zrt. felé az Erste Bank és a Magyar Export-Import Bank konzorciuma által folyósított 10,5 milliárd forintos 15 éves futamidejű hitel került elszámolásra. A hitelhez pedig 3 havi EURIBOR + 3,3% kamat kapcsolódóik.

Újabb dolgokat tudtunk meg a Konzum cégeiről
Klikk a képre!Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt.


Az Appeninn Vagyonkezelő Holding a beszámoló fordulónapján leányvállalatain keresztül 18 kereskedelmi ingatlant tulajdonolt és üzemeltetett. Ezek részben irodaházak, döntően fővárosi lokációban (zömében "B" kategóriás irodák), emellett pedig logisztikai célú ingatlanok találhatóak a portfolióban. A teljes ingatlanportfolió közel 20 milliárd forintos piaci értéket képvisel a vezetőségi jelentés szerint.

A 2017-es üzleti év során a cégcsoportban bekövetkezett két legjelentősebb tétel egyfelől a társaság Mérleg utca 4. szám alatti ingatlanának értékesítése volt, másfelől pedig a Andrássy út 105. szám alatt található ingatlan megvásárlása volt, mely részben zárt körben történő tőkeemeléssel valósult meg.

Az Appeninn 2017-es üzleti jelentését már hetekkel ezelőtt megismerhették a piaci szereplők, ebből kiderült, hogy a társaság bérletidíj-bevétele 2017-ben elérte a 4,9 millió eurót. A fedezetek a társaság stratégiájával összhangban tovább nőttek, és a közvetlen fedezet meghaladta a 3,5 millió eurót. Az adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) értéke 4,4 millió euró volt, az adózás előtti eredmény pedig 3,3 millió eurót tett ki.

Az új tulajdonos megjelenését követő stratégia mentén 2017-ben elindult az ingatlanportfólió átalakítása, illetve profiltisztítása. Ennek megfelelően a jellemzően B, C kategóriás ingatlanportfólióját fokozatosan A, illetve prémium kategóriás ingatlanokra cseréli a társaság.

Az Appeninn egyben kiemelte, hogy a Konzum Befektetési Alapkezelővel megállapodás született egy jövőbeni 4,6 milliárd forintot meghaladó tőkeemelés feltételrendszeréről, melynek keretében az Üllői úti Ü48 Irodaház (FHB székház) kerülhet be a portfólióba.

Újabb dolgokat tudtunk meg a Konzum cégeiről
Klikk a képre!Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt


A Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. a 2017-es üzleti évét két kezelt alappal kezdte meg, ezek a Konzum PE Magántőkealap és a Konzum RE Ingatlan befektetési alap voltak. Év közben pedig átvette a METIS Magántőkealapot és a Diófa Ingatlanbefektetési Alapot, ezzel a hazai alapkezelői piac egyik meghatározó szereplőjévé vált.

A vállalat a 2017-es üzleti évet úgy zárta, hogy az általa kezelt vagyontömeg értéke meghaladta a 125 milliárd forintot. Ebből a Konzum PE Magántőkealapban lévő értékpapírok és üzletrészek értéke meghaladta a 80 milliárd forintot, kezelte az MKB Bank Zrt. részvénycsomagjának 45 százalékát, ingatlan alapjaiban pedig 10 milliárd forint nagyságrendű ingatlan vagyont kezelt.

A kezelt vagyontömeg növekedésével egyenes arányban emelkedett az alapkezelői díj bevétele is, összesen 261,5 millió forintos árbevétel realizáltak, amely több mint négyszeres volt az előző évinek. Az üzemi eredmény 10,6 millió forintról 47,9 millió forintra, míg a nettó eredmény 9,2 millió forintról 44,4 millió forintra emelkedett 2017-ben.

Arra tekintettel pedig, hogy a tavaly átvett alapok 2018-ban már teljes évre fizetik meg alapkezelési díjukat, az eredmények további javulására számít az Alapkezelő menedzsmentje.

Újabb dolgokat tudtunk meg a Konzum cégeiről
Klikk a képre!


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium