Újra lecsapott egy kövér ujj, félreütés miatt jött tőzsdei zuhanás

2019. július 12. 11:12    
nyomtatás
 
38 százalékot esett egy részvény árfolyama a Fülöp-szigeteki tőzsdén egy félreütés miatt.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia


Számtalanszor előfordult már az elmúlt években, hogy egy bróker rosszul viszi be az ügyfele megbízását, és rossz árat vagy mennyiséget ír be, gyakran az eladni vagy megvásárolni kívánt mennyiséget cseréli fel az üzletkötő az árral, ilyenkor pedig alaposan megmozgathatja a kereskedni kívánt instrumentum árfolyamát. A kövér ujj (fat finger) arra utal, hogy rossz billentyűt nyom meg a tranzakciót lebonyolító, amivel igencsak heves turbulenciákat okozhat a tőkepiacokon.

Ez történt ezen a héten kedden a Fülöp-szigeteki tőzsdén, amikor a Quality Investment & Securities egyik üzletkötője 95 ezer Cebu Air-részvény eladását vitte be a rendszerbe, amivel 38 százalékkal nyomta le a cég árfolyamát. A befektetési szolgáltató azt közölte, hogy egy másik részvényben szerettek volna eladást végrehajtani, de véletlenül a Cebu Air részvényeiben kötöttek. A tranzakció ráadásul elég szerencsétlen időpontban jött létre, a tőzsdezárás előtt 2 perccel, amikor a tranzakciókat nem lehet törölni a rendszerből.

Persze sokan észrevették a remek lehetőséget, és a korábbi árfolyamnál jóval alacsonyabban meg is vették a Quality Investment & Securities által eladásra kínált Cebu Air-részvényeket, miután azonban kiderült, hogy csak elütés miatt zuhant az árfolyam, a vevők sorra jelentették be, hogy természetesen törlik a megbízásaikat. A Quality Investment & Securities bejelentette, hogy azoknak, akik megvásárolták tőlük a Cebu Air papírjait, és nem törik a tranzakciót, rendben eladják az értékpapírokat.

A Fülöp-szigeteki tőzsde vizsgálja, hogyan tudnák kiküszöbölni a jövőben a hasonló eseteket.

(Bloomberg)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium