Véget érhet az évek óta tartó tőzsdei szárnyalás - Már látszanak az előjelek

2018. május 16. 19:53    
nyomtatás
 
A részvénypiacoknak most nyáron lehet még egy utolsó, nagy csúcstámadása, ezt követően azonban az év végéhez közeledve kifulladhat az a bika, ami már évek óta felfelé hajtja a részvénypiaci ralit - vélik a Morgan Stanley elemzői.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Az amerikai pénzintézet befektetési banki részlegének vezető stratégája az ügyfeleknek írt elemzésében mutatott rá az évek óta tartó részvénypiaci emelkedés potenciális végnapjainak közeledtére.

Úgy véljük, hogy ennek a bikapiacnak hamarosan vége. Az elmúlt évek mozgásait meghatározó gazdasági tényezők változóban vannak, közeledünk egy fundamentális irányváltáshoz.

- olvasható az elemzésben.

A nagybank szakértői azzal érvelnek, hogy a részvénypiaci emelkedési ciklusok végét a múltbéli tapasztalatok alapján jól jelzi a vállalati hitelezési dinamika tetőzése: először a vállalati hitelezés ér a csúcsra, majd a lefordulást általában 9-12 hónappal később követi a részvénypiaci irányváltás.

Mivel a hitelezési csúcsot már idén januárban elérhettük, a részvénypiac tetőzése sincs messze.


Emellett az sem javítja a részvénypiaci kilátásokat, hogy a világgazdasági növekedés hamarosan lassulásnak indulhat, az inflációs nyomás fokozatosan erősödik, ezzel párhuzamosan pedig a Fed is szigorít a monetáris politikáján, miközben az amerikai kormány által generált kereskedelmi háborús feszültségek további kockázati forrást jelentenek.

Az elemzés felhívja a figyelmet, hogy a következő időszakban hevesebb tőzsdei mozgásokkal kell számolni, mint az elmúlt években. Azt persze lehetetlen megmondani, hogy pontosan mikor érhetnek a csúcsra a tőzsdék, hiszen a jelenlegi bikapiac (amely 2009 óta tart és az amerikai történelem második leghosszabbja) eddig nagyon ellenállónak bizonyult. A Morgan Stanley szakértői mindössze arra hívják fel a figyelmet, hogy nagyon közel járhatunk a felfelé ívelő ciklus végéhez. Az írás azt is hozzáteszi, hogy a bikapiac vége alatt nem egy olyan összeomlást kell érteni, mint amit a dotcom lufi kipukkanása, vagy éppen a 2008-as válság hozott, ennél ugyanis jelenleg sokkal kevésbé extrém a részvénypiaci értékeltség.

A Morgan Stanley elemzői nincsenek egyedül azon véleményükkel, miszerint az évek óta tartó részvénypiaci rali utolsó szakaszában járhatunk. A Bank of America Merrill Lynch májusi alapkezelői felméréséből kiderült, hogy a profi befektetők 60% szerint vagy túl vagyunk már a részvénypiaci csúcson, vagy legkésőbb még az idén bekövetkezhet ez a tetőzés.(CNN)
(Címlapkép forrása: Shutterstock)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium