Klímaváltozás: már a vállalatok is aggódnak

2019. március 2. 11:00    
nyomtatás
 
Három évvel a Párizsi Klímaegyezmény aláírása után szokatlan módon nem annyira az államok, mint inkább a cégek játszották a vezető szerepet az ENSZ Klímakonferenciáján, a 24. COP-n (The Conference of the Parties).


A minden évben megrendezett konferencia eddigi legnagyobb eredménye a 21. összejövetelen, 195 ország részvételével aláírt Párizsi Klímaegyezmény volt, ám ebből azóta kihátrált az Egyesült Államok és néhány olajtermelő ország, ami nagymértékben rontotta az egyezmény sikerébe vetett bizalmat. Az akkori célkitűzés, vagyis a globális felmelegedés 2 Celsius fok alatt tartása érdekében hozott intézkedések mindazonáltal maradtak, és az egyezményben még résztvevő tagországok továbbra elkötelezettek mellette.

Csakhogy a KPMG szerint a friss kutatási adatok azt mutatják, hogy az egyes kormányzatok által elfogadott CO2 kibocsátás csökkentésére irányuló vállalások már most sem elég ambiciózusak, és nem adnak elég támpontot az üzleti életnek ahhoz, hogy komplex cselekvési tervekről lehessen beszélni. Ugyancsak hiányoznak azok a támogatási mechanizmusok, amelyek ösztönöznék a kibocsátás csökkentésére irányuló beruházásokat. Az Európai Unió ugyan elfogadott egy szigorúbb 2030-ig terjedő vállalást, amelynek értelmében az energia hatékonyságot addig 32,5 százalékkal növelik, a megújulók részarányát pedig 32 százalékra növelik az energia mixen belül, az azonban aligha fog működni komplex támogatási politika nélkül.

A 24. Klímakonferencia pozitív újdonsága az volt, hogy a világ számos nagyvállalata tette le a voksát a kibocsátás csökkentése mellett, együttesen pedig kifejezetten sürgették az államokat, hogy szabjanak világos kereteket a szükséges változásokhoz.
Egyre jobban éleződik a konfliktus a klímaváltozást ignoráló államfők és a változás élére álló vállalatvezetők és a fiatalabb generációk között. A decemberi krakkói klímacsúcson több vállalat első számú vezetője is vállalást tett saját kibocsátásának csökkentésére. Egyre több jel mutat arra, hogy a fenntartható üzleti magatartást pozitívan díjazzák a befektetők, valamint a tehetséges fiatal munkavállalók és a fogyasztók, vagyis üzletileg is megéri jövőorientáltan, köztudatosan vezetni vállalkozásunkat

- mondja Szabó István, a KPMG fenntarthatósági szolgáltatási területének vezetője.

A konferencián az ENSZ klímapolitikai tanácsadó testülete bemutatta azt a tanulmányt, amely szerint gyors és hathatós közbeavatkozás nélkül az 1,5 fokos felmelegedés már 11 éven belül bekövetkezhet.

2018 amúgy is számos új bizonyítékkal szolgált a globális felmelegedés negatív hatásaira (óceánok elsavasodása, a vízszint emelkedése, hőhullámok a sarkkörön túl), olyannyira, hogy az Egyesült Államok hivatalos klíma központja is kijelentette, az USA gazdasága 2100-ra 10 százalékkal eshet vissza a felmelegedés miatt.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Az ügyfélközpontú innovátoroké a jövő (x)

Értékes tudással is támogatja a jövőbe mutató ötleteket az MVM. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium