Rekordot döntött a szélenergia, a vízenergiával viszont aggasztó dolog történt

2019. április 17. 10:43    
nyomtatás
 
Rekord mennyiségű szélenergiát termeltek az európai szélerőművek 2019 első három hónapjában, ezzel egymás után a második negyedben haladta meg a vízenergia-termelést. Miközben a szélerőművek jóval többet termeltek, mint 2018 hasonló időszakában, a vízerőművek termelése negyedével visszaesett.
A megújuló energiaforrások legújabb trendjeivel, hazai aktualitásaival a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferencia is foglalkozik. Még nem késő jelentkezni!Európa a legnagyobb mennyiségben megújuló energiát így már fél éve szélenergia alapon termeli. Az idei első három hónapban a kontinens szélenergia-termelése 105,4 terawattórát ért el, ami 8 százalékos növekedés 2018 első negyedévéhez képest. A szélenergia alapú áramtermelés így már a szén-/lignit- (110,9 TWh), illetve gázalapú termelést közelíti (117 TWh) - derül ki az EnAppSys energetikai elemző és tanácsadó cég Renews.biz által ismertetett jelentése szerint.

A vízenergia első helyének elveszítéséhez azonban alapvetően hozzájárult, hogy a vízerőművek villamosenergia-termelése az idei első negyedévben 25 százalékkal esett vissza éves összevetésben, részben a csapadékszegény időjárás miatt. Ezért, illetve az elmúlt évek visszafogott kapacitásfejlesztései miatt a vízenergia-termelés még a négy évvel ezelőtti hasonló időszakitól is 7 százalékkal elmarad. Közben a szélenergia-termelés 57 százalékkal bővült.

Rekordot döntött a szélenergia, a vízenergiával viszont aggasztó dolog történt


Az egyéb megújulók közül a napenergia alapú áramtermelés 2019 első negyedévében 27,9 TWh-t ért el, ami éves összevetésben 14 százalékos növekedés, míg 2015 első negyedéhez viszonyítva 53 százalékos bővülés.

Az európai áramtermelés így 29 százalékban atomerőművekben, 17 százalékban gáztüzelésű erőművekben, 16 százalékban szénerőművekben, 15-15 százalékban szél- és vízenergiából, 4 százalékban napenergiából, 3 százalékban biomasszából, a fennmaradó 1 százalékban pedig olajból, hulladékból és egyéb forrásból állt elő.
A megújuló energiaforrások legújabb trendjeivel, hazai aktualitásaival a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferencia is foglalkozik. Még nem késő jelentkezni!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium