Féléves mélypont közeléből kapaszkodik vissza a forint

Portfolio
Az elmúlt napokban csúnya gyengülést láttunk a forint árfolyamában, így lassan megint a 400-as lélektani szint elérése fenyeget az euróval szemben. Most érdemes kiemelten figyelni a dollárra, hiszen az amerikai deviza az 1,05-ös szinttel kacérkodik, ha ezt tartósan át tudja törni, akkor az további forintgyengülést is hozhat.

392 környékén állapodott meg a forint

Az esti órákban a 392-es szint közelében jár a forint az euróval szemben.

Gyengül a forint, de a 394 még messze van

394,7 és 391,5 forint között ingadozott ma az euró, most éppen kicsivel gyengébb a hazai fizetőeszköz, mint tegnap.

Nagyon megrántották a dollárt - Meddig szárnyalhat még?

Féléves csúcsra erősödött a dollár az euróval, illetve a forinttal szemben is, és közben a forint az euróval szemben is ennek a határán táncol, így megnéztük röviden, hogy mit üzennek a grafikonok a technikai elemzés szemüvegén keresztül.

Tovább a cikkhez

Kapaszkodik tovább a forint

Délutánra 392,2-ig kapaszkodott vissza a forint az euróval szemben, ez már 0,1 százalékos erősödést jelent tegnaphoz képest.

Korrigál a dollár is

A forintnak segít ma az is, hogy a dollár korrigál az 1,05-ös lélektani szint elérése után, egyelőre nem tudta tartósan átvinni ezt az árfolyamot. Az euró-dollár most 1,0533 körül jár, ami 0,3 százalékkal magasabb a szerda estinél.

Hajszál híján megvolt a féléves mélypont

Fillérekre volt féléves mélypontjától a forint, szinte ugyanott fordult 394,7 környékén, ahol augusztus elején. Most 393,6 körül jár a jegyzés, ami még mindig 0,25 százalékos gyengülést jelent tegnaphoz képest a forint szempontjából.

Gyengül a forint, 394 felett az euró árfolyama

Csütörtök délelőtt 11 óra után 394 forint fölé ugrott az euró árfolyama.

A forint a dollárhoz képest is gyengül: 375 forintnál jár a jegyzés.

393,5 forint körül jár az euró

A forint kis mértékben tovább gyengült az euróhoz képest délelőtt.

Csúnyán megütötték a forintot – Magához tud térni?

Csütörtök reggel 393,5 körül járt a forint az euróval szemben, ez egyelőre 0,2 százalékos forintgyengülést jelent a szerda esti árfolyamhoz képest. Tegnap 394 felett is járt este a jegyzés, miközben a nap első felében még inkább erősödött a magyar fizetőeszköz. A forint vesszőfutása már napok óta tart, az utóbbi egy hétben majdnem másfél százalékkal értékelődött le az euróval szemben. A kilátásokat illetően sem lehetünk optimisták, sok múlik majd a dollár árfolyamán, hiszen az amerikai deviza erősödése hagyományosan rossz hír a forint számára. Ha az amerikai fizetőeszköz tovább kapaszkodik az euróval szemben és szignifikánsan áttöri az 1,05-ös szintet, akkor az további lökést adhat a forintnak a lejtőn. Ezzel ellentétesen az segíthetne a magyar devizának, ha megfordulna a tendencia a dollár piacán, vagy legalább stabilizálódna a jegyzés. A dollár-forint most 374,3 körül jár, míg az angol font 454,2-nál áll ma reggel.

A főbb versenytársak közül a lengyel zloty 0,25 százalékos erősödéssel, a cseh korona pedig stagnálással kezdte a napot az euróval szemben. A feltörekvő piacon a török líra majdnem egy százalékos gyengüléssel kezdte a napot a dollárral szemben, míg az orosz rubel egyelőre minimális erősödést mutat.

Többször szóba került a dollár árfolyama, az utóbbi egy hétben másfél százalékkal, egy hónap alatt pedig 3 százalékkal erősödött az amerikai deviza az euróval szemben. Tegnap késő este már az 1,05-ös szint alá is benézett a jegyzés, most is épp ott ingadozik. Ha tartósan letörik ez a kulcsszint, akkor az a feltörekvő piaci devizák szempontjából egyértelműen negatív lehet. A japán jen ma reggel 0,15 százalékos erősödésben van, míg az angol font egyelőre stagnál a dollárral szemben.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Jön a 400 forint feletti euró?

Gyenge vagy erős a forint? Attól függ, honnan nézzük. Ha onnan, hogy volt már 430 is, akkor a mostani árfolyam viszonylag barátságosnak tűnik. Ha viszont onnan, hogy hosszú ideig a világ 10 legmagasabb kamattartalmú devizái között volt a forint, és a régiós kamatszint kétszerese védi még most is a hazai devizát, akkor egészen más a helyzet. A következő időszak nagy kérdése az lesz, hogy a döntéshozók miként kezelik a magyar gazdaság problémáit és csökkentik a kamatot kezelhető szintre úgy, hogy a forint is viszonylag stabil marad.

Tovább a cikkhez
Népszerű

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF