Előfizetői tartalom

Nagyon megrántották a dollárt - Meddig szárnyalhat még?

Weinhardt Attila
Féléves csúcsra erősödött a dollár az euróval, illetve a forinttal szemben is, és közben a forint az euróval szemben is ennek a határán táncol, így megnéztük röviden, hogy mit üzennek a grafikonok a technikai elemzés szemüvegén keresztül.

Az elmúlt napokban jelentős erősödést produkált a dollár a főbb devizák között az euróval szemben, ma hajnalban 1,05 alatt is járt az árfolyam, azaz féléves csúcsot ért el a zöldhasú. Mindez azután történt, hogy a Fed múlt héten azt üzente: lehet még egy kamatemelés és a jövő évi kamatpálya is jóval magasabban húzódhat, mint azt eddig jelezték.

Aztán az Európai Központi Bank elnöke is megerősítette, hogy már befejezték a kamatemelési sorozatot és jövő nyár körül már csökkentés jöhet. Ezek a tényezők, illetve a most hétvégén nagy eséllyel bekövetkező amerikai kormányzati leállás (nem lesz új 2023-2024-es szövetségi költségvetés és erősen kérdéses, hogy lesz-e egyelőre átmeneti felhatalmazás a kiadásokra) a leminősítési félelmekkel együtt az amerikai államkötvény hozamok szárnyalását okozta, az pedig jókora dollárerősödést okozott. A kiemelten figyelt 10 éves amerikai államkötvény hozama ma például új 16 éves csúcsra, 4,67%-ig szárnyalt.

Mindezek ismeretében az EURUSD árfolyam technikai képére ránézve azt látjuk a napos grafikonon, hogy az 1,0610-nél húzódó 38,2%-os Fibonacci korrekciós szint letörése után kinyílt a tér lefelé, de a süllyedés túl gyorsnak tűnik az RSI indikátor alapján (alul halványkék vonal, 17-es érték a tegnapi záróértékkel). A 20 alatti tartomány ugyanis már erősen túladott EURUSD-re utal:

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái