8 °C Budapest

A te főnöködre igaz ez a 10 tulajdonság? Nagy baj, ha nem!

2018. március 21. 11:30

Ma egyre inkább jellemző, ha egy munkatárs úgy érzi, nem kap megfelelő támogatást, figyelmet, könnyen elbizonytalanodhat, és záros határidőn belül búcsút inthet a cégnek. Háromszáz, különböző szakterületen dolgozó munkavállalóval készült interjú, hogy kiderítsék, igaz-e a HR-esek körében közismert mondás: "a távozás mellett döntő alkalmazott a vezetőt, és nem a céget hagyja el".

Ma egyre inkább jellemző, ha egy munkatárs úgy érzi, nem kap megfelelő támogatást, figyelmet, könnyen elbizonytalanodhat, és záros határidőn belül búcsút inthet a cégnek. Ezt a trendet igazolja az is, hogy az elmúlt években sok hazai vállalatnál megháromszorozódott a fluktuáció. Iparági visszajelzések pedig azt is igazolják, hogy a fluktuáció egyre magasabb arányszámát nem a már jól bevált kollégák pótlása okozza.

Tavaly megvizsgáltuk, hogy a fluktuáció mely területeket, és konkrétan melyik munkavállalói réteget érinti leginkább, és azzal szembesültünk, hogy az elvándorlók nagy része, közel 50 százaléka, egy éve sem dolgozott a cégnél. Ez nagyon magas szám

- fogalmazott a Pénzcentrumnak adott interjújában Urbán Anita. A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. HR vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy az önkéntes elvándorlás 14,8 százalékos volt a Grundfosnál 2017-ben; tavaly több mint 600 embert vettek fel a 480 elvándorlóval szemben.

A jelenség kapcsán a Pénzcentrumnak adott interjújában Hujber Tibor, a Trenkwalder ügyvezetője leszögezte: "Egyre több cég veszi komolyan a toborzást, és a beillesztési folyamatot is, amelyek meglátásom szerint elválaszthatatlanok egymástól. Nemcsak az a fontos, hogy a jelölt megfeleljen az adott kiírásoknak, hanem egyre többen figyelnek arra, hogy a jelölt és a leendő vezetője között legyen meg az a bizonyos "kémia"."

Több kell annál, mint hogy megfeleljen az adott kritériumoknak, hiszen ha nincs meg az összhang a vezető és a beosztott között, akkor ez előbb-utóbb ismét fluktuációhoz vezet

- tette hozzá Hujber Tibor.

Tóth Tamara, a Monster Magyarország Kft. operatív vezetője ezért is tartja hasznosnak a beillesztési folyamat során alkalmazott mentorprogramokat, de azt is hozzáteszi, hogy csak abban az esetben működhet, ha a mentorok megfelelő felkészítést kaptak. Mint azt a Pénzcentrumnak adott interjújában kiemelte, ugyan egyre több cég foglalkozik mentorprogrammal, viszont azt nem látja, hogy a mentorok valamilyen formalizált vagy kevésbé formalizált tudást vagy tanácsot kapnának arról a cégvezetéstől, hogy mit is várnak tőlük.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Néhány cégnél nagyon jó gyakorlatok, mentoringra való felkészítés van, de ez sok esetben hiányzik

- fogalmazott Tóth Tamara.

Hujber Tibor szerint ezért is nagyon fontos, hogy lehetőséget teremtsenek a vállalatok arra, hogy a munkavállalók nyíltan kommunikálhassanak a vezetőikkel, őszintén tehessenek fel kérdéseket, javaslataikra nyitott legyen a szervezet. Ahogy arra "A Te főnöködre sem jellemző ez a 7 tulajdonság? Menekülj!" c. cikkünkben is felhívtuk nemrég a figyelmet, egy hatékony vezető feladata az, hogy ösztönözze kollégáit arra, hogy elhiggyék, együttműködve képesek elérni céljaikat, és beteljesíteni mindazt, amire hivatottak.

Egy elkötelezett vezető valódi csapatot épít, inspirál, együtt gondolkodva halad a közös sikerek irányába.

"Azt mondják, hogy a távozás mellett döntő alkalmazott a vezetőt, és nem a céget hagyja el" - fogalmaz a LinkedIn-en megjelent posztjában Rozsovits Edit. A Staff Solution Consulting ügyvezetője szerint ennek fényében tehát az az egyik legfontosabb kérdés napjainkban, hogy milyen vezető az, akiért hajlandóak maradni a kollégák? Nos, a HR szakember 300, különböző szakterületen dolgozó munkavállalóval készített interjút, és az említési gyakoriság szerinti kiderült, az alábbi vezetői tényezők bírják leginkább maradásra a munkavállalókat:

  • 1. Szakmailag felkészült, tudjak rá felnézni, tőle tanulni.
  • 2. Bízzon bennem, a szakmai tudásomban, a szorgalmamban.
  • 3. Legyen döntésképes, és döntsön megalapozottan és gyorsan, hogy haladjunk.
  • 4. Legyenek tiszták az elvárások.
  • 5. Legyen nyitott az ötleteimre, mert akkor érzem, hogy nemcsak egy robot vagyok.
  • 6. Az ajtaja ne csak nyitva legyen, hanem jöjjön is ki rajta, és pár mondatot váltson a csapatával naponta.
  • 7. Mutasson példát a munkájával, viselkedésével.
  • 8. Az erősségeimre fókuszáljon, ha jól teljesítettem dicsérjen meg, a bónusz nem minden.
  • 9. Legyen magánélete, és tartsa tiszteletben, hogy nekem is van.
  • 10. Álljon ki a csapatért.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem