Megerősítette a minisztérium: 2014-ben feleznék a bankadót

MTI
Portfolio
Matolcsy György bécsi csütörtöki megbeszélésén jelezte, hogy a magyar kormány szándékában áll 2014-ben megfelezni a pénzügyi szolgáltatókra kivetett különadót, a bankadót - közölte az MTI kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) sajtóosztálya.
Folytatja aktív működését Magyarországon az UniCredit - nyilatkozta csütörtökön Willibald Cernko, az UniCredit Bank Austria AG vezérigazgatója, ugyanakkor egy tudósítás szerint Cernko megjegyezte: a magyarországi tulajdonjogi szabályok kétségbe vonják az EU-nak adott Nobel-békedíj jogosságát.

"Van értelme ebben az országban, a szomszédunkban maradni" - fogalmazott újságíróknak Cernko egy bécsi rendezvényen, hozzátéve, "hiszünk ebben az országban. Átmeneti stresszhelyzetről van szó." A bankvezér a Dow Jones jelentése szerint azt mondta, az UniCredit egyike volt tavaly a mindössze három nyereséges banknak (valójában több nyereséges bank is volt Magyarországon tavaly - a szerk.).A magyarországi tulajdonjogi szabályok kétségbe vonják az EU-nak adott Nobel-békedíj jogosságát - egészítette ki a hírügynökségi tudósítást a Standard Bank londoni elemzője, Thimoty Ash. Az elemző szerint figyelemre méltóak ezek a szavak, hiszen rávilágítanak arra, hogy Magyarroszágon nem védik a külföldi befektetőket. Szerinte a bankok a lábukkal szavazhatnak, vagyis tőkeáttételt csökkentenek, ahogy csak tudnak, ami nyilvánvalóan rossz a gazdasági növekedés szempontjából.

Markus Söder bajor pénzügyminiszter csütörtökön úgy nyilatkozott: a magyar fél egy bécsi találkozón ma elkötelezett volt a bankadó 2014-től történő felezése iránt. Vagyis mint elmondta, a kormány 2014-ig (egy évvel) csúsztatta csak el a bankadó felezését. A Nemzetgazdasági Minisztérium mai sajtóközleménye megerősíti: Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter meghívására Bécsben találkozott Matolcsy György és Markus Söder bajor pénzügyminiszter. A megbeszélés legfőbb célja az volt, hogy a három ország/tartomány kapcsolatát még szorosabbra fűzzék és meghatározzák a jövőbeni gazdasági együttműködés irányait.

Matolcsy György bécsi csütörtöki megbeszélésén jelezte, hogy a magyar kormány szándékában áll 2014-ben megfelezni a pénzügyi szolgáltatókra kivetett különadót, a bankadót - közölte az MTI kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) sajtóosztálya.

A magyar kormány tervei alapján a hazai pénzintézetek 2013-ban a 2010-eshez hasonló összegű bankadót fizethetnek, amihez hozzájön az újonnan bevezetett tranzakciós illeték is.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF