Béketárgyalás lesz az ukrajnai háború lezárásáról, de máris jött egy igazán rossz hír
Globál

Béketárgyalás lesz az ukrajnai háború lezárásáról, de máris jött egy igazán rossz hír

Portfolio
A svájci kormány ma hivatalosan is megerősítette, hogy Oroszország nem vesz részt a júniusra tervezett békekonferencián, így az ukrajnai háború lezárására továbbra sincs sok esély. Ettől függetlenül a „béketárgyalásra” Oroszország nélkül is sor fog kerülni.
Idén először szervez közösen konferenciát a Portfolio és a Wolters Kluwer a témában – körüljárjuk, hogyan hat a LegalTech és a DigitalCompliance a versenyképességre és melyek a digitális térben való jelenlétet meghatározó legfontosabb jogi-szabályozási területek. Vegyen részt Ön is a jogi, üzleti, informatikai és kiberbiztonsági területek aktív párbeszédében.

Néhány hete jött a hír, hogy nemzetközi tárgyalás lesz a svájci Burgenstockban az ukrajnai háború lezárásáról:

Oroszország a múlt héten jelentette ki, hogy nem vesznek részt a júniusi konferencián, a Sky cikke szerint eleve meg sem hívták őket. A svájci kormány ma hivatalosan is megerősítette, hogy a támadó ország nem küld a rendezvényre delegáltat, majd hozzátették: Oroszországnak is részt kellene vennie a békekonferencián, hogy érdemben előre lehessen mozdítani a háború lezárását.

Oroszország nélkül nem lehetséges a békefolyamat”

– jelentette ki a svájci kormány.

Jó esély van rá, hogy ha meg is hívták volna Moszkvát, akkor sem mentek volna el. Oroszország álláspontja az, hogy az ilyen események egyetlen célja, hogy a Volodimir Zelenszkij által megfogalmazott tízpontos béketervezetet „erőltessék rá” Moszkvára, amely a Kreml szerint „nem tükrözi a harctéri realitásokat.” Ukrajna ugyanis az orosz katonák kivonását, a háborús bűnösök elszámoltatását és kártérítést szeretne.

A békekonferenciára ettől függetlenül sor fog kerülni, Ukrajna és a Nyugat azt reméli, hogy sikerül meggyőzni Oroszország gazdasági partnereit (pl. India, Kína) arról, hogy hátráljanak ki Moszkva mögül, nyomást gyakorolva Putyin-kormányra a háború lezárása végett. A békekonferencián a Swiffinfo információi szerint 160 ország vesz majd részt.

Oroszország többször is jelezte egyébként korábban, hogy nyitottak az Ukrajnával való tárgyalásra, de csak a „harctéri realitások” tükrében. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy nem hajlandók semmilyen alkuba belemenni, amely nem jár területi nyereséggel.

Egyes spekulációk szerint a Kreml hajlandó lenne elfogadni egy olyan egyezményt, amely a Donbaszt és a Krímet csatolja Oroszországhoz (ebben az esetben Zaporizzsja és Herszon visszakerülnének Ukrajnához). De a Krímen kívül jelenleg egy ukrán megyét sem ellenőriz teljes egészében az orosz hadsereg.

A „béketárgyalásra” június 15-16-án kerül majd sor.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Ukrán tank Vovcsanszk evakuáció