10 + 10 millió: segítünk eligazodni a CSOK útvesztőiben

Portfolio
A bővített Családok Otthonteremtési Kedvezményével (CSOK) és a 10 + 10 milliós ígérettel indult az idei év. Már lassan két hónapja óriási érdeklődés övezi a támogatás lehetőségeit és feltételeit, amelyeken nem könnyű feladat kiigazodni. Rengeteg kérdés merül fel az igénylésen gondolkodó családoknál, hiszen számos élethelyzetre egyéni szabályok vonatkoznak, miközben felelősséggel járnak az állami ingyenmilliók. A Portfolio CSOK-melléklete és cikkei ezekre a kérdésekre válaszolnak, és folyamatosan bemutatják a legújabb tudnivalókat.
Az év eleje óta szüntelenül népszerű téma a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, vagyis a CSOK. A 10 + 10 millió forint ígérete sok egy- és kétgyerekes elgondolkodtatott a három gyerek vállalásáról, de még a gyermektelen párok is számolgatni kezdtek. A takarékszövetkezetek fiókjaiban például idén már több mint 15 ezren érdeklődtek a CSOK iránt, a legnagyobb számban Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megyékben.

Elindult a hajsza a 10 + 10 millióért

Az ügyfelek mintegy 60 százaléka a 10+10 milliós támogatás iránt érdeklődik, azonban januárhoz képest lényegesen több kérdés irányul a használt lakás vásárlásához és a bővítéséhez igénybe vehető támogatási és hitellehetőségekre. Az érdeklődők többségének legalább egy vagy két gyermeke van, kisebb számban érdeklődnek olyanok, akiknek még nincsen gyermekük. A lakosság mellett az építtetők és kivitelezők részéről is országszerte egyre intenzívebb érdeklődés tapasztalható: az elmúlt három hónapban megduplázódott a takarékszövetkezeteknél folyamatban lévő értékesítési célú lakásépítési ügyeletek száma.

Mit hoznak az utóbbi hetek CSOK-változásai?

Az új CSOK az ingatlanpiacot sem hagyja érintetlenül, a szakértők jelentős áremelkedést jeleznek előre. A lakásáfa-csökkentés és a CSOK kibővítése révén már nem csak a használt, hanem az új építésű lakások piacán is bővülés várható - derül ki az FHB éves lakásárprognózisából. A nemrég kiadott CSOK-rendelet újabb változásokat hozott, amely átalakíthatja a trendeket, nem beszélve a családi házak tetőterének beépítésével kapcsolatos legfrissebb módosításról.

Ahány család, annyi kérdés

A CSOK iránti megnövekedett érdeklődést jelzi a februárban 8 vidéki megyeszékhelyen megrendezett CSOK Klubok magas látogatószáma. A teltházas rendezvényeken a résztvevők elsősorban a legfrissebb CSOK-információkra, az ingatlanpiaci folyamatokra és az elérhető lakáscélú hitelkonstrukciókra voltak kíváncsiak. A szervezők minden helyszínen figyelmeztették a közönséget, hogy ne hozzanak meggondolatlan döntést, illetve hangsúlyozták, hogy mivel minden CSOK-igénylésen gondolkodó család helyzete egyéni, érdemes személyes tanácsadásért fordulni a szakértőkhöz.

A Portfolio természetesen továbbra is kiemelten foglalkozik a témával: szakértőink, elemzőink folyamatosan beszámolnak a legújabb fejleményekről, és napról-napra tisztázzuk a CSOK-kal kapcsolatban felmerülő kérdéseket és válaszolunk olvasóink minden kérdésére. A Portfolio CSOK-melléklete folyamatosan frissül a legújabb információkkal, elemzésekkel és szakmai véleményekkel.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF