Forradalmasítaná az ESG-besorolást egy nemzetközi szervezet

Portfolio
Az Értékpapír-felügyeletek Nemzetközi Szervezete (IOSCO) arra vállalkozik, amire eddig még senki: egységesítené a vállalatok által alkalmazott ESG-szempontrendszereket a világban, hogy könnyebb legyen az összehasonlításuk – írja a Financial Times.
Az ESG-befektetések egyre gyorsabb ütemű terjedéséről és világformáló hatásáról is szó lesz a Portfolio szeptember 9-ei Sustainable World 2020 konferenciáján! Részletek itt:

Egyre népszerűbbek a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontokat ötvöző ESG-alapok a világban, az alapkezelők egyre több, ESG-fókuszú információt várnak el a cégektől. Ez viszont azt eredményezi, egységes szabályozás hiányában, hogy minden vállalat sajátosan közli az adatokat, így azok sok esetben nem is összehasonlíthatók.

Ezt a problémát oldaná meg az IOSCO, amely arra vállalkozott, hogy egységesíti a vállalatok által alkalmazott különféle ESG-sztenderdeket annak érdekében, hogy összehasonlíthatóak legyenek az adatok.

Az IOSCO külön munkacsoportot hozott létre a feladatra, a cél, hogy a cégek által használt sztenderdeket koherens, transzparens és sztenderdizált formába öntsék. Ezzel egyidőben vizsgálni fogják az ún. „zöldre mosás” jelenségét is az alapkezelési piacon (épp a nem létező egységes irányelvek miatt sok vállalat tévesen hirdeti azt magáról, hogy zöld), valamint az ESG-ratinget adó szolgáltatók gyakorlatát és módszertanát is.

Az IOSCO által meghatározott irányelvek nem lesznek kötelező érvényűek, mégis jelentősen meghatározhatják majd a döntéshozók jövőbeni lépéseit. A tervek szerint a szervezet 2021 októberére fejezné be az ESG-szempontok harmonizációját.

Címlapkép:

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF