Biztatóan kezdte az évet Kína gazdasága

Portfolio
Kína gyári kibocsátása és kiskereskedelmi forgalma egyaránt felülmúlta a várakozásokat a január-februári időszakban, ami szilárd kezdetet jelent 2024-re, és némi megkönnyebbülést nyújt a politikai döntéshozóknak, még akkor is, ha az ingatlanszektor gyengesége továbbra is a gazdaság és a bizalom hátráltató tényezője - írja a mai adatdömping értékelése kapcsán a Reuters.

A hétfői adatok megerősítik a közelmúltbeli, vártnál jobb export- és inflációs mutatók által sugallt képet, és reményt ad politikai döntéshozóknak, hogy elérhető az 5%-os GDP-növekedési cél.

"Kína gazdasági aktivitása az év elején nagyjából stabilizálódott, de még mindig van okunk azt gondolni, hogy az erősödés egy része egyszeri lehet" - mondta Louise Loo, az Oxford Economics Kína-közgazdásza.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal (NBS) hétfőn közzétett adatai szerint az ipari termelés 7%-kal nőtt az év első két hónapjában, ami meghaladja a Reuters elemzői körében végzett felmérés 5%-os növekedésre vonatkozó várakozását, és gyorsabb a decemberi 6,8%-os növekedésnél. Ez egyben az elmúlt közel két év leggyorsabb növekedését is jelentette.

A fogyasztást mérő kiskereskedelmi forgalom 5,5%-kal emelkedett, ami lassult a decemberi 7,4%-os növekedéshez képest, de meghaladta a várt 5,2%-os növekedést. A februári nyolcnapos holdújévi ünnep miatt ismét jelentős volt az utazási kedv, ami támogatta az idegenforgalom és a vendéglátóipar bevételeit. Emellett az üzemanyagok iránti erős kereslet kielégítése érdekében a kőolaj-finomítók teljesítményének 3%-os növekedését is eredményezte. Az NBS az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom januári és februári adatait összevontan teszi közzé, hogy a holdújév eltolódása okozta torzulásokat elsimítsa.

"A fogyasztókat az év elején átmenetileg az ünnepekhez kapcsolódó kiadások ösztönözték. Határozott fogyasztással kapcsolatos ösztönző intézkedések hiányában idén úgy gondoljuk, hogy nehéz lenne fenntartani a fogyasztás robusztus ütemét az idén" - mondta Loo. (Reuters)

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF