Portfolio signature

Egyre kevesebbet tudunk a magyar nyugdíjakról

Megjelent a KSH 2023-as nyugdíjakról szóló helyzetképe, ami sajnos sokkal kevesebb információt tartalmaz, mint kellene.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

A napokban jelent meg a KSH helyzetképe, amely szöveggel kiegészített tíz ábrán mutatta be hazai nyugdíjrendszer helyzetének alakulását 2012 és 2023 között. A sajtót leginkább az 1. ábra foglalkoztatta, amely mutatta, hogy mára megállt a nyugdíjasok (és egyéb ellátottak) létszámának látványos csökkenése. Emiatt rögtön a jelenleg 65 éves általános nyugdíjkorhatár emelésével ijesztgették az embereket. Kár, hogy a KSH nem tette hozzá, milyen tartalékot jelent a magyar nyugdíjrendszer finanszírozásában, hogy a jelzett időszakban alig növekedett a születéskor vagy akár a 65 éves korban várható élettartam. Ezért nemcsak a világjárvány és az egészségtelen életmód, hanem a magyar egészségügy egyre tragikusabb romlása is felelős.

ksh1
Forrás: KSH

Nem akarom az összes ábrát ismertetni, de mindenekelőtt megkérem a KSH-t: hagyja abba a nyugdíjak és a nyugdíjasok vármegyék szerinti elemzését (4. és 8. ábra) – gazdaságilag érdektelen. Hasonlóan semmitmondó a külföldre utalt ellátmányok országok szerint eloszlása, anélkül, hogy legalább a nagyságát és relatív súlyát ismertetnék.

Nagyon érdekes viszont a 6. ábra, többféle nyugdíj férfi, női és együtt bontását mutatja. Például az öregségi nyugdíjak 2024. januári emelt értéke (kerekítve): férfiaké 254, nőké 218 és együtt 231 ezer forint. Különösen, ha hozzátesszük: majdnem kétszerannyi magyar nő kap ilyen nyugdíjat, mint férfi.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés