Biztonság felsőfokon a K&H-nál (x)

Portfolio




A Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) olyan elektronikus banki szolgáltatással lépett piacra, amely -- elsőként Magyarországon -- csipkártya, elektronikus aláírás és kettős rejtjeles kulcs révén maximális védelmet nyújt a külső behatolók ellen. Az ügyfél így akár a nappalijából intézheti biztonságosan bankügyeit.

A csúcstechnológiát hívta segítségül a K&H, hogy idegenek számára feltörhetetlen házi-bankolási lehetőséget garantáljon ügyfeleinek. Így a nap 24 órájában kényelmesen, akár egy otthoni fotelben üldögélve, kávét szürcsölve mód van átutalásra, betétlekötésre, kártyás vagy készpénzfelvételi limitek módosításra, vagy akár a lakossági folyószámla adatainak lekérdezésére a világháló segítségével. Az ország egyik vezető pénzintézete olyan csipkártyás, PIN-kódos azonosító rendszert alakított ki, amely nemcsak a banki tranzakció csatornájánál, de a számítógépes rendszer minden pontján véd az illetéktelen behatolóktól. A módszer itthon még új, de nyugaton -- például Finnországban az állampolgárok "új generációs" személyi igazolványainál -- már nagy sikerrel működik.

Az azonosításhoz szükséges K&H-kártya kódjait még az a számítógép sem tudja "letapogatni", amelyiken az ügyfél éppen dolgozik. A régi mágneses plasztiklapokkal szemben az intelligens csipkártya maga is aktív, az ő digitális "üzenete" és a kártyaleolvasó révén a K&H -- az eddigi általános banki gyakorlattal ellentétben -- immár hajszálpontosan azonosítani tudja, hogy ki akar bankolni az adott pillanatban. Pontos regisztráció, biztonság a kommunikációs csatornában és a rendszer egészében: ha ezek együtt vannak, soha senki sem láthat bele az ügyfél "kártyáiba". A e-biztonság elve itt olyan, mint egy kettétört aranykulcs, amellyel csak akkor nyitható a zár, ha mindkét darabja megvan. A "kulcs" egyik felének -- több mint ezer elemből (!) álló -- kódjait senki sem ismeri az ügyfélen kívül, még az sem, aki egykor készítette. A másik, ehhez illeszkedő kódsor a szolgáltatónál van. Ha azonban az ügyfél pár billentyű lenyomásával nem illesztené oda a maga jelrendszerét, a banki ügylet sohasem jöhetne létre.

A sérthetetlenségre még egyéb garancia is akad a K&H tarsolyában. A hitelintézetek közül itthon elsőként lehetőséget teremtettek az elektronikus aláírásra is e-banki megoldásukban. A szignókat a Matáv-csoporthoz tartozó Axelero közvetíti tovább, s azok hitelesítését a Deutsche Telecom erre szakosodott szolgáltatója -- a világ egyik legmegbízhatóbb intézménye -- végzi el. Az már csak hab a tortán, hogy a rendszer külsős cégek kifizetését is lehetővé tesz. Az e-bankkal így feltölthető az ügyfél Pannon GSM-egyenlege és meg lehet újítani az Axelero Internetelérési szolgáltatását is. További ajánlatok is várhatók.

A sokféle, bonyolult digitális "mozdulatból" az ügyfél a képernyő előtt természetesen semmit sem érez. A komputer billentyűjének lenyomása után maximum 5 másodperccel elektronikus kívánságát már teljesítette is a pénzintézet. A K&H-nál, jó egy éven át tesztelték a rendszert, amelyet értékét nagyon nagyra becsülik a számítógépes szakemberek. Ez tette lehetővé többek közt azt is, hogy az e-banki tranzakcióknál az ügyfelek előzetes értékhatár kikötése nélkül intézhessék ügyeiket. Ennek köszönheti a pénzintézet azt is, hogy az "éles" start után rövid idővel már több mint 1000 lakossági ügyfél választotta magának e szolgáltatást. Nem titkolt cél, hogy a K&H a továbbiakban a biztonságra igényes bankolók sokaságát nyerje meg magának. Erre az éles (házi)banki versenyben csak minőségi szolgáltatással van mód.

"A K&H nem a piacon már meglévő valamelyik kommunikációs rendszert alkalmazta, hanem teljesen új technológiát fejlesztett ki az e-banknál. Megértettük: az "elektronikus írásbeliség" korszakának kezdetén a társadalom érdeke, hogy adatait teljes biztonságban tudja" -- mondta Nemcsics Róbert, az elektronikus értékesítési csatornákért felelős ügyvezető igazgató. "Az informatika eddig megkönnyítette az adatok másolhatóságát, meghamisítását. Az e-aláírás és a csipkártyás azonosítás műszakilag megalapozottan, tudományosan bizonyított módon megszünteti ezt. Forradalmi jelentőségű, hogy a K&H e technológiát bevezeti a gyakorlatban is Magyarországon" -- mutatott rá Kürti Sándor, a Kürt Computer Rt. vezérigazgatója.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF