A többség téved! Előnyszerzés a kereskedésben (x)

Portfolio
Az emberi döntések mögött alapvetően érzelem áll. Ha valaki megvásárolja álmai sportautóját, nem a speciálisan tervezett futóművet, vagy a mérnöki csúcsteljesítményt jelentő motort veszi meg, hanem az érzést, mely az autóhoz kapcsolódik. Hasonlóképpen működik ez a befektetések területén, csak utóbbi esetben legtöbben hajlamosak döntéseiket utólag racionálisnak tűnő érvekkel alátámasztani.
A vevők és eladók harcában a befektetői hangulat is folyamatosan változik. A bika és medve piacok kialakulása során a befektetők izgalmas átalakuláson mennek keresztül, a pesszimizmus és félelem állapotából a magabiztosság és mohóság érzéséig jutnak el. A többség számára a magabiztosság és mohóság emelkedő trendben alakul ki, mi több az optimizmus a csúcspontját a piaci csúcsok környékén éri el. Hasonlóképpen a pesszimista, világvégét váró hangulat a csökkenő trendben lévő részvények esetében a mélypont közben a legerőteljesebb.

Mivel a kisbefektetők többsége a csúcsokon optimista, míg a mélypontokon pesszimista, a piaci hangulat, kontraindikátorként használva hasznos segítség lehet a kereskedésben. Ezt felismerve vagy tucat piaci hangulat indikátort alakítottak ki, kezdve a chicagói árutőzsde heti kisbefektető-nagy befektető arányától (COT report), a VIX félelem indexen és a long-short arányok vizsgálatán át egészen a független elemzők ajánlásaiból készített indexig. A lényege a legtöbb piaci hangulat indikátornak az, hogy a kereskedés világában a kisebbségi vélemény a kifizetődő, és érdemes lehet elsősorban a magánszemély kereskedők többségével szemben kereskedni, vagyis a piaci hangulat indikátorok kontraindikátorként működnek.

Az AlfaTrader kereskedési rendszerében a főbb devizapárokra vonatkozásában hasonló elven működő hangulatindikátor mindenki számára díjmentesen elérhető.

A fenti GBPUSD grafikon alján látható a directional real volume indikátor, mely az FXCM rendszerében kereskedő összes magánszemély ügyfél pozícióit mutatja. A kék oszlop a vételi, a piros az eladói állományt mutatja, míg a lényeget, a nettó állományt a sárga oszlop méri. Amennyiben sárga oszlop a középső tengely felett van, a többszázezres ügyfélállomány nettó vételi pozícióban van, tehát optimista az adott terméket illetően, míg a középvonal alatti sárga oszlop ennek pont az ellenkezőjét jelenti.

Lévén a kereskedők többségének a véleménye kontraindikátor, így extrém magas sárga oszlop, vagyis optimista, vételi pozícióban lévő piaci szereplők az árfolyam csökkenését valószínűsítik, míg a mélyen lenyúló sárga oszlop ennek pont az ellenkezőjét jelzi.

A fenti indikátort díjmentesen kipróbálhatja egy AlfaTrader demószámlán. A piaci hangulat indikátor a Trading Station kereskedési platformon érhető el.

A cikk saját szolgáltatás népszerűsítését szolgálja.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF