FLIGBY - Flow is good business (x)

Portfolio
A Budapest Institute of Banking (BIB) FLOW is Good Business címmel szervezte első BIB Talks rendezvényét, melynek vendége Csíkszentmihályi Mihály volt. A világhírű pszichológusprofesszor a FLOW állapot leírásával alapozta meg hírnevét.
A különböző vezetés-fejlesztési iskolák egyre nagyobb lelkesedéssel fedezik fel a professzor téziseit, hiszen amelyik szervezet képes arra, hogy munkatársainál előidézze a flow-t, azaz a teljes szakmai elmélyülés és koncentráció állapotát, az jelentős teljesítménynövekedéssel számolhat. Mindez egy élményalapú szimulációs játék, a FLIGBY során tanulható is.

Csíkszentmihályi Mihály az amerikai és a Magyar Tudományos Akadémia tagja, Prima Primissima és Széchenyi-díjas pszichológus, a pozitív pszichológia vezető gondolkodója. Élménypedagógusok, üzletemberek, művészek, politikusok, sportolók, szülők, orvosok és kreatív szakemberek sokasága merített már a kutatásaiból írt könyvekből.

A flow olyan állapotot jelent, amikor az ember teljesen elmélyül abban a tevékenységben, amit csinál. A koncentrálás és a kontrollszint ekkor nagyon magas, úgy érezzük magunkat, mint egy energiabomba. Háttérbe szorulnak a hétköznapi problémák és az időérzékelésünk is megváltozik - fogalmazott a professzor. Bármilyen tevékenység kiválthatja ezt az érzést: sport, művészetek gyakorlása, gyerekekkel játszás vagy akár a futószalag melletti munka is.

Ez azt jelenti, hogy a flow nem a tartalomtól függ, hanem a tevékenység céljától és minőségétől. A legfontosabb feladat, hogy az optimális szintű kihívás, a konkrét cél előttünk legyen. A tevékenység közben általában nem tapasztalunk boldogságérzetet, ahhoz túl erősen koncentrálunk, az önmegerősítés, a kiteljesedés és az elégedettség utólag jön létre. Akiknek gyakran van flow-élményük, azoknak bizonyosan jobb az életminőségük is - mondta Csíkszentmihályi Mihály.

Csíkszentmihályi Mihály professzor a Budapest Institute of Banking első
BIB Talks rendezvényének vendége
A flow nem kognitív képesség, de megtanulható. Élvezni, amit csinálunk, megélni a pillanatot. Persze az önfeledt állapot nem magától terem, hanem megfeszített testi vagy szellemi teljesítmény eredménye. Nem megtörténik, hanem létrehozzuk. Van a cél, és a hozzá vezető út. Út közben pedig nem a múlton merengünk, vagy a mi lesz majd utána kérdésre keressük a választ. A neandervölgyi vadász nem engedhette meg magának, hogy ne legyen benne a "most"-ban, mert akkor éhen hal; és ugyanígy egy sziklamászó koncentrációja sem lankadhat, mert az élete a tét.

Manapság a munkahelyek zöme nem segít abban, hogy a teljesítményünkre ugrásszerű növekedéssel ható helyzeteket teremtsen. A Csíkszentmihályi professzor és az ALEAS Simulations által kidolgozott "FLOW is Good Business" azaz a FLIGBY-módszertan azonban igen. A vezetésfejlesztő szimuláció 29 alapvető vezetői készséget tesztel illetve mér. Néhány évvel ezelőtt egy olyan interaktív formátumú élményalapú módszertan és vezetőfejlesztő alkalmazás született, melynek során döntéseket kell hozni a vállalati stratégiával és mindennapi ügyekkel kapcsolatban, miközben a belső ellentétektől szétfeszített csapatot is menedzselni kell. A cél, hogy a profittermelésen túl a szervezet tagjai számára értékes és vonzó munkakörnyezet szülessen. A komplex vezetői szemléletformálás közben a FLIGBY bemutatja a flow-állapot értékteremtő erejét, és újszerű eligazodási pontokat kínál a mai kusza világban. 2012-ben a FLIGBY az "International Serious Play Awards" vállalati aranyérmét kapta és a világ legjobb vezetésfejlesztő alkalmazásává (serious game) választották.

"Az, hogy hogyan alakul valakinek a sorsa, sok tényezőtől függ. Függ a génektől, a kultúrától és saját élményeinktől. Döntő azonban, hogy mit kezdünk a lehetőségeinkkel, s hogy hogyan használjuk ki azokat. A legfontosabb az életben azt megtalálni, mi az, amiben kiteljesedhetünk és hasznossá válhatunk. Mindenki a munkájában is megtalálhatja ezt az érzést, ha munkahely megfelelő segítséget ad ehhez - fogalmazott a professzor. A Budapest Institute of Banking ősszel induló háromnapos kurzusán a módszertan megtanulható.

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF