Mire használhatom fel az NHP Hajrá kedvező kamatozású hitelét? (x)

PR cikk
Növekedési tanácsok kkv-knak.

2020. április 20. óta érhető el a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások számára a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá) elnevezésű hitelkonstrukciója, összesen 1500 milliárd forint keretösszegben. A legfeljebb 2,5 százalékos, fix kamatozású, akár 20 éves futamidejű hitelek az NHP fix-ben elérhető hitelcéloknál lényegesen szélesebb körű felhasználásra állnak rendelkezésre, elősegítve ezzel a koronavírus gazdasági hatásainak átvészelését, a nehéz helyzetbe került kkv-k megerősödését és további növekedését. Lássuk, mire használhatják fel a vállalkozások az NHP Hajrá keretében nyújtott hiteleket!

Első a stabilitás: forgóeszközhitelek és hitelkiváltás

A vállalkozások működésének szempontjából legfontosabb a megfelelő likviditás, a munkahelyek és termelési kapacitások megtartása, valamint a folyamatos működés biztosítása.

A kkv-k működéséhez kapcsolódó kiadásokra az NHP Hajrá keretében a forgóeszközhitelek nyújtanak segítséget, lényegében szabad felhasználással, legfeljebb 3 éves futamidővel. A hitel a vevőkövetelésen és készletfinanszírozáson túl a munkaerőköltség fedezésére is igényelhető.

Az NHP Hajrá keretében emellett lehetőség van a hazai hitelintézetektől korábban felvett forint- és devizahitelek kiváltására is, amellyel a vállalkozások tovább mérsékelhetik az adósságszolgálatukat. További az EU-s támogatások előfinanszírozására is igényelhető forrás.

A növekedés útján: beruházási hitelek

A vállalatok növekedését és versenyképességük javítását a beruházási és fejlesztési hitelek támogathatják. Az NHP Hajrában elérhető beruházási hitelek maximális futamideje 20 év, ami az elhúzódó és lassabban megtérülő beruházások finanszírozását is lehetővé teszi.

Hitel a működést szolgáló tárgyi eszközök (pl.: munkagépek, berendezések) beszerzésére, a már meglévő vagy bérelt eszközök átalakítására, korszerűsítésére és kapacitásuk bővítésére igényelhető. A beruházott eszköz akár bérbe is adható, ha a KKV tevékenységei között szerepel üzletszerű bérbeadási tevékenység.

A forrást használt és új haszongépjármű beszerzésre is lehet fordítani, ha pedig a kkv főtevékenysége a személyszállítás (pl.: taxi társaságok), akkor abból személygépkocsi is vásárolható.

Továbbá a hitel felhasználható üdülőként nyilvántartott ingatlan megvásárlására, építésére, bővítésére vagy átalakítására is, ha ebben a kkv szálloda, panzió, kemping, üdülőház illetve közösségi szálláshely üzemeltetését végzi.

KKV szektor: a versenyképes jövő

A kkv szektor versenyképessége kulcsfontosságú tényező a gazdaság termelékenységében. A növekedésben fontos szerepet tölt be vállalatok tőkeellátottsága, beruházási aktivitása, a humán erőforrás megtartó képessége, a termelésük bővítése, illetve a technológiai trendekkel történő lépéstartása. Az MNB programjai az elmúlt évek során is rendkívül eredményesek voltak abban, hogy mindehhez támogató környezetet teremtsenek; az NHP Hajrá segítségével pedig a vállalkozások ismét kedvező lehetőséget kaptak növekedési elképzeléseik megvalósítására.

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF