Törlesztési moratórium: a legfontosabb kérdések a KKV-k oldaláról (x)

PR cikk
A vállalkozások is élhetnek a pénzügyi könnyítéssel

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2020. április 2-án kiadott közleményében december végéig érvényes hiteltörlesztési moratóriumot rendelt el, amely a vállalkozói hitelekre is érvényes. Ha élünk a lehetőséggel, jövő évtől emelkedik a törlesztőrészletünk?Merjünk-e belevágni?Cikkünkben igyekszünk választ adni a legfontosabb kérdésekre!

A hiteltörlesztési moratórium mind a lakossági, mind pedig a vállalati ügyfelekre nézve a 2020. március 19. és 2020. december 31. közötti időszakra érvényes. A halasztás vonatkozik a kamat,- tőke- és díjfizetésre is, de természetesen nem jelenti azt, hogy elengednék a felvett hitelünket, csupán a törlesztések későbbre halasztásáról van szó. - Így a pénzintézetek tőkehelyzetét sem fogja lényegesen befolyásolni az intézkedés.

Együttműködésre van szükség

Fontos, hogy ne csak az adósok, de a hitelintézetek is együttműködőek legyenek. A jegybank elvárja tőlük, hogy folyamatosan figyelemmel kövessék az ügyfelek pénzügyi helyzetének az alakulását, és ehhez mérten személyre szabott konstrukciókat állítsanak fel. A fizetési haladék lejárta után nem fog emelkedni a havi törlesztőrészletünk, helyette a futamidő meghosszabbításával tudják a kölcsönfelvevők megfizetni adósságukat.

Mivel a járvány a gazdaság több ágazatát kiemelten érinti, a hitelezőknek nagy hangsúlyt kell fektetniük az egyes szektorok fizetési képességének a vizsgálatára, és ha úgy adódna, kötelességük különböző üzleti megoldásokkal segíteniük a vállalatunkat. Emellett a moratórium időszaka alatt folyamatos tájékoztatásra is számíthatunk a hitelünk kapcsán keletkező tőke-, kamat- és díjfizetés mértékéről.Nem kell afelől sem aggódnunk, hogy romlana a minősítésünk a Központi Hitelinformációs Rendszerben, amennyiben élünk a moratórium kínálta lehetőséggel.

Érdemes számolni a vállalkozóknak

Ha vállalkozóként szeretnénk igénybe venni a halasztást, nincs teendőnk, mivel a kereskedelmi bankok automatikusan felfüggesztették a törlesztőrészletek beszedését. De ha a helyzetünk úgy alakul, hogy mégis törlesztenénk a hitelünket, szándékunk jelzésével ezt bármikor megtehetjük.

A jegybank szakértői konkrét példákat megvizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a futamidő-hosszabbítás ellenére az ügyfelek még jobban is járnak a halasztással, mint a fizetés folytatásával. Az itt található elemzés például egy olyan esetet mutat be, melyben az ügyfél egy 10 millió Ft fennálló tőketartozású hitel esetén 70 ezer forintot nyer a moratórium által.

Mindennek a tükrében elmondható, hogy nem kell félnünk a potenciális kockázatoktól, az intézkedés teljes mértékben a mi érdekünket szolgálja – ha vállalatunknak az aktuális gazdasági helyzet következtében nehézségekkel kell szembenéznie, ne hezitáljunk, halasszuk a törlesztést bátran a moratórium lejárta utánra!

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF