Aroon indikátor és oszcillátor

Portfolio
Ki ne álmodozott már arról, hogy előre meg tudja mondani, mikor kezdődik új trend. A Tushar Chande által kifejlesztett Aroon indikátorok ebben, valamint a trend erősségének a meghatározásában nyújtanak segítséget a piaci résztvevőknek.

1 2

Aroon indikátor.
Aki ismeri a piaci trendek irányát, az a kezében tarthatja a tőzsdei kereskedés egyik legfontosabb tudását. Egy ilyen 1995-ben a Stocks and Commodities c. magazinban publikált eszközt ismerhetünk meg az Aroon indikátor képében. Az indikátor neve szanszkritül a hajnal korai fényeit jelenti, utalva arra, hogy segítségükkel már viszonylag korán meg tudjuk állapítani a trend lehetséges irányát.

Az Aroon indikátor felépítése és jelzései
Az indikátor mindkét komponense, a zölddel jelzett bika és a pirossal jelzett medve vonal a 0 és 100-as érték között ingázik. Mindkét vonal egyértelműen jelzi felénk, ha az adott termék huzamosabb ideig egy irányba mozog. Az indikátor periódusának legtöbbször a 10-es és a 20-as értéket választják.
Amíg a zöld színű bika vonal 70 felett tartózkodik, erős emelkedő trendet jelez felénk. Az 50-es érték alá bukva a trend gyengüléséről, míg a 30-as érték alatt tartózkodó indikátor a trend csökkenéséről ad jelet. Folyamatosan emelkedő piacon az indikátor értéke állandóan 70 felett tartózkodik, sokszor a 100-as szinthez tapadva.



A piros színű medve vonal a bika vonallal ellentétes jelzéseket szolgáltat. A 70-es érték felett erős csökkenő trendről, míg 30-as érték alatt emelkedő trendről kaphatunk visszajelzést. Az 50-es érték alá való bepillantás az indikátor ezen alkotójánál is a trend gyengülését jelenti.
1 2

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF