Hamarosan magyar családok ezrei rohanják meg a bankjukat

Portfolio
Az év legerősebb hónapja közeledik a személyi kölcsönök piacán: a sokéves átlag szerint szeptemberben folyamodunk leginkább ehhez a pénzügyi megoldáshoz. A lakosság egy része néhány százezres kölcsönfelvételből oldja meg ilyenkor az iskolakezdést, fizeti ki az albérlet kaucióját vagy tölti fel a nyaralás miatt kiürült családi kasszát. A személyi kölcsönök "hónapja" közeledtével megnéztük, hogy teljesít most ez a piac, és melyek a legkedvezőbb kölcsönajánlatok.
Személyi kölcsönt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát a döntéshez!

Vannak kivételes évek (a tavalyi pl. pont ilyen volt), de jellemzően a szeptember a legerősebb hónap a személyi kölcsönök piacán, ahogy alábbi ábránk bizonyítja.

A lakáshitelek után most ez a legnépszerűbb lakossági hiteltípus Magyarországon, és a kölcsönfelvételek összege az utóbbi hónapokban már a 2008-as csúcsot is közel 10 milliárd forinttal felülmúlta.

Hiába az új kihelyezések évi csaknem 50%-os emelkedése (12 havi gördülő adat), a személyi kölcsönök állománya még nem érte el a 2009-ben regisztrált több mint 650 milliárdos csúcsot. A teljes állomány 36%-kal 585 milliárd forintra nőtt 2017 közepe és 2018 közepe között.

A szerződésszám szempontjából még messzebb vagyunk a korábbi csúcsoktól. Míg hét évvel ezelőtt még több mint 900 ezer személyi kölcsöne volt a lakosságnak, ma alig 600 ezer. Az adatok az átlagos hitelösszeg jelentős emelkedésére utalnak: a 2011 őszi 556 ezerről a legfrissebb adatok szerint közel 877 ezerre nőtt az átlagos tartozás.

A piacot elsősorban a kamatcsökkenés hajtja felfelé. Átlagosan mostanában 14%-os kamattal veszünk fel személyi kölcsönt, pedig a legjobb ajánlatok ennél sokkal olcsóbb lehetőségeket is kínálnak, lásd alább.

A várható törlesztőrészletek szempontjából nagy jelentősége van a kamatperiódusnak. A banki ajánlatok jó része ma már fix kamatozású, és a statisztikák is ezek arányának növekedését mutatják.

A Pénzcentrum kalkulátora és a Bank360.hu gyűjtése alapján megnéztük, melyek ma a legjobb személyi kölcsön ajánlatok Magyarországon. 600 ezres összeg, 2 éves futamidő és 250 ezer forint feletti jövedelem mellett a Sberbank és az UniCredit ajánlja a legalacsonyabb, 9% alatti THM-et.

3 milliós összeg, 5 éves futamidő és 250 ezer forint feletti jövedelem esetén a Cofidis már 7% alatti, a Sberbank és a Budapest Bank pedig 8% alatti THM-et is elérhetővé tett.

Ha 250 ezer forintnál alacsonyabb a jövedelmünk, akkor 2 évre 600 ezer forintot a legkedvezőbb, 12% alatti THM mellett a Sberbanknál és a CIB Banknál vehetünk fel.

Ha pedig alacsonyabb jövedelműként 3 millió forintra van szükségünk, akkor akár elérhető a Cofidis 7% alatti THM-mel bíró személyi kölcsöne mellett a Takarék és a Oney 9% alatti THM-mel rendelkező kölcsöne is, bizonyos feltételekkel.

Személyi kölcsönt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát a döntéshez!

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF