A Quaestor egyedülálló nyugdíjszolgáltatót indított

Portfolio
Ma kezdi meg működését Magyarország első foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatója, a QUAESTOR Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatásnak az angolszász területen és az Európai Unió nyugati tagállamaiban sok évtizedes hagyománya van: a munkavállalók ott jövőbeni nyugdíjuk egy részét a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatóktól kapják. A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatás olyan testre szabott nyugdíjprogramok kialakítását és működtetését teszi lehetővé, amelyek a rendszeres befizetések, illetve az azok befektetéséből származó hozamok felhalmozásával képesek hozzájárulni a jövőbeni nyugdíjak jelentős mértékű növeléséhez - hangzott el a Quaestor által tartott sajtótájékoztatón.


Fejlett piaci minták alapján indult el a nyugdíjszolgáltató

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által kiadott tevékenységi engedély birtokában február 9-én kezdi meg működését Magyarország első foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatója, a QUAESTOR Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. - mondta el Zugrovics Loránd, a cég vezérigazgatója. Az Európai Unió 2003-as irányelvének megfelelően megalkotott 2007. évi CXVII. törvény alapján Magyarországon 2008-tól van elvi lehetőség foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató alapítására. A QUAESTOR Csoport 2008-ban kezdte meg saját szolgáltatásának megtervezését, mely most hosszú előkészítő munka eredményeképpen valósul meg.

A válság nem kedvezett az intézmény elindításának, azonban 2010 tavaszán újra felelevenítettük a projektet, és hónapokon belül indítottuk el a nyugdíjszolgáltatót. Az intézményi forma Zrt., ennek megfelelően biztonsági tőke is van az intézmény mögött, ami az EU által elfogadott 3,5 millió euró. A Quaestor a nyugat-európai és amerikai minták alapján vezette be a nyugdíjszolgáltatóját a piacon, az újdonság az, hogy nem csak Quaestor foglalkoztatónak adja meg a csatlakozás lehetőségét, hanem bármely magyarországi cégnek - tette hozzá Zugrovics Loránd.

A hazánkban most bemutatásra kerülő foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatásnak az angolszász országokban és az Európai Unió nyugati tagállamaiban már több évtizedes hagyománya van - mondta el Zugrovics Loránd, az újonnan indított nyugdíjszolgáltató vezérigazgatója. Ezekben az országokban a társadalombiztosítás mellett a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatás adja a nyugdíjrendszer igazi második pillérét, amelyet harmadik oszlopként az öngondoskodás különböző formái egészítenek ki. A foglalkoztatói nyugdíjprogramokban részt vevő munkavállalók jövőbeni nyugdíjuknak egy részét a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatótól kapják jelentősen kiegészítve ezzel az államtól kapott nyugdíjuk összegét.

Új nyugdíjpillér képe sejlik fel

A Quaestor Csoport forradalmasítani kívánja a hazai nyugdíjrendszert a fejlett országok példája alapján bevezetett foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatóval. Külföldön alapvetően két nyugdíjprogram, termék van érvényben, persze számtalan paraméterrel. Ezek közül az egyik a szolgáltatással meghatározott nyugdíjprogram, ami egyszerűen azt jelenti, hogy a foglalkoztató garanciát vállal bizonyos feltételek fennállása esetén a nyugdíjra. A másik termék, amit a Quaestor is követ, az a befizetés meghatározott nyugdíjprogram, tehát akár a nyugdíjpénztárakban a nyugdíj alapját a befizetések és hozamok fogják jelenteni - mondta el Horváth István termékfejlesztési vezető.

A munkaadók a feltételes jogszerzési időtartamot nulla és öt év között választhatják meg. Ez azt jelenti, hogy a munkavállaló a javára befizetett foglalkoztatói hozzájárulások összegére csak akkor válik jogosulttá, ha munkaviszonya a feltételes jogszerzés időtartama alatt nem szűnik meg. A munkáltató a feltételes jogszerzési időt arra használhatja fel, hogy meghatározza, mikor kerül a befizetés a vállalat tulajdonából a foglalkoztatott tulajdonába, ezzel pedig lehet ösztönözni a munkavállalót a cégnél maradásra, hiszen ha a feltételes idő előtt megy el a cégtől, akkor a befizetéseket nem ő fogja majd megkapni, hanem a többiek között szétosztásra kerül az összeg.

A foglalkoztatói nyugdíjprogramok új eszközt adnak a vállalatvezetők kezébe munkavállalóik elkötelezettségének növelésére és különleges javadalmazási programok felépítésére is. Egyénre szabott, differenciált konstrukciókat alakíthatnak ki például bónusz-, és kulcsember-programok létrehozásával, így hosszú távú ösztönzésre nyílik lehetőség. A vállalatok amellett, hogy egy modern, nyugati mintára kialakított foglalkoztatói nyugdíjprogramot hozhatnak létre, mindezt ráadásul kedvező adókörnyezetben tehetik - tette hozzá Horváth István.

A hagyományok alapján a munkáltatóknak általában a havi bér 3-4 százalékát ajánlatos befizetni ahhoz, hogy több évtized múlva látható nyugdíjat fizessen a nyugdíjszolgáltató. Egyelőre még a tárgyalási fázisban tart az Quaestor, több szektorból is jöttek kedvező visszajelzések, azonban azt ki lehet mondani, hogy a munkáltatók szempontjából a differenciálás és a feltételes jogszerzési idő lehet a mozgósító tényező - mondta el a Nyugdíjszolgáltató vezérigazgatója.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF