Pattan a 401-es euróról a forint az EKB döntése után

Portfolio
Reggel erősödni próbált a forint az euróval szemben, de nem tartott sokáig a menetelés, nap közben a 400-as lélektani szintet is átvitte az árfolyam, az EKB döntése utáni gyors kilengésből azonban erősödésbe kezdett a hazai fizetőeszköz, így a 400-as szint is messzebb került a nap végére.

Erősödik a forint

A nap végére egyre jobb teljesítményt láthattunk a forinttól, már a 395-ös szintet is átlépte a jegyzés, egy euróért jelenleg valamivel több, mint 394 forintot kell fizetni. Ez jelenleg 0,4 százalékos erősödést jelent az euróval szemben.

Nincsenek nagy mozgások a nap végén

Az elmúlt órákban nem láthattunk jelentős mozgásokat a forint piacán a volatilis délelőtti időszak és az EKB-kamatdöntésre küldött heves reakciók után, de azért nemrég lendületbe jött a forint, az euróval szemben jelenleg minimális erősödésben van a hazai fizetőeszköz, egy euróért most valamivel több, mint 395 forintot kell fizetni.

Újabb szintet vitt át a forint felülről

Késő délutánra a forint újra erősödni tudott az euróval szemben, most már a 398-as szintet is átvitte az euróval szemben. Ezzel gyakorlatilag pont ugyanott jár az árfolyam, mint egy nappal ezelőtt ilyenkor.

Ellenállásról kezd visszagyengülni a forint

A forint átmeneti lendülete egyelőre elszállt, a 398,2-398,4-es támaszról újra gyengülni kezdett az euróval szemben. A következő fontos szint a 399,1 körüli tartomány lehet.

Újra lendületet talált a forint

A magyar fizetőeszköz 16:50-kor már újra hozni tudott az euróval szemben, kilépve a 399,6 körüli sávból, egészen 398,2-ig jött vissza.

A dollárhoz képest is javítani tudott, szépen lassan visszahúzott a 379 feletti napi mélypontról, és már egészen 375,5-ig tudott visszatérni. Így a napi veszteség már csak 0,25 százalék a nyitáshoz képest. A héten belül még így is 20 egységnyivel rosszabbul áll, mint hétfőn.

Ütik-vágják a forintot: megszólaltak az elemzők az eddigi nagy zuhanás után

A turbulens piaci viszonyok csak növelték a forint esetében a volatilitást, mindez pedig azt mutatja, hogy a külső hatásokra érzékennyé vált az árfolyam.

Ütik-vágják a forintot: megszólaltak az elemzők az eddigi nagy zuhanás után

Egyelőre 399,6-nál kövült az árfolyam

A gyors kilengések után az elmúlt félórában a forint nem lépett ki a 399,6-os sávból az euróval szemben. A nap hátralevő részében viszont a magas volatilitás miatt bármilyen irányba elléphet az árfolyam.

Megállt a forint zárkózása

A forint zárkózása az euróra végül 399,6-nál állt meg, és most egy rövid oldalazásba kezdett ennél a sávnál. Így is közel kéthavi mélypontnál tart az árfolyam.

401,4-nél találta meg a feneket egyelőre a forint

A forint gyors gyengülése egészen a 401,4-es szintig tartott az euróval szemben, amikor enyhén elkezdett visszakorrigálni az árfolyam, ezzel 399,9-ig tudott visszahúzni a magyar deviza eddig.

Maga az euró viszont gyengülni kezdett a dollárral szemben, miközben a ECB 50 bázispontos emelésére 0,4 százalék körül erősödött még, ami aztán visszaváltott 0,2 százalékos gyengülésbe:

Már 400-nál

Délután folytatódott a forint gyengülése, a 400-as lélektani szintet is átlépte az euró jegyzése, ami már 1,1%-kal magasabb a tegnap estinél.

Lagarde: Szó sincs pénzügyi problémákról, emiatt nem adjuk fel az infláció elleni harcot

Az Európai Központi Bank mai ülésén 50 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot, azaz kitartott a februárban előrejelzett emelési mértéknél. Ez alapján az látszik, hogy a jegybank egyelőre nem riadt meg az európai és amerikai befektetőket látványosan aggasztó bankcsődöktől, noha a közleménybe több helyen beleírták, hogy a jegybank figyelni fogja a pénzügyi rendszer helyzetét, és szükség esetén beavatkozik. Christine Lagarde jegybankelnök a kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy az európai pénzügyi rendszer stabil, nem beszélhetünk instabilitásról, de szükség esetén a jegybank kész minden eszközzel támogatni a bankrendszert. Az EKB viszont továbbra is az infláció elleni harcra figyel, ugyanis nem szükséges azt feladni a pénzügyi stabilitás miatt. De hogy hol lesznek a kamatok, vagy mit léphet legközelebb az EKB, arra még csak egy árva utalást sem kaptunk.

Lagarde: Szó sincs pénzügyi problémákról, emiatt nem adjuk fel az infláció elleni harcot

Máris 398 felett

Tovább gyengül a forint, a 398,6-os árfolyam már 0,7%-os emelkedést jelent tegnaphoz képest.

397 felett a forint

A dollár erősödésével párhuzamosan gyengülésnek indult a forint, 397,25-ig emelkedett az euró jegyzése, ami 0,4%-kal magasabb a szerda estinél.

Megjött az EKB döntése, Lagarde szavaira várunk

Az EKb 50 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot, erre erősödni kezdett a dollár, így most 1,057 körül jár a jegyzés, amivel ledolgozta délelőtti gyengülését az amerikai deviza.

Nem tartott sokáig az erősödés

Csütörtök délelőttre kifulladt a forint erősödése, már 396.8-nál jár az euró jegyzése, ami ismét 0,3%-os forintgyengülést jelent.

Zuhanás után a forint – Milyen szinteket érdemes most figyelni?

A szerdai magyar munkaszüneti nap melletti újabb forintzuhanás 400 feletti euróárfolyamot is hozott átmenetileg, így megnéztük, hogy mit üzen most a technikai elemzés és milyen árfolyam szintekre érdemes rövid távon figyelni. Azt is rögtön hozzá kell persze tenni, hogy az ilyen ideges piaci időszakokban, amikor a hangulati tényezők és az amerikai, illetve európai bankrendszer aktuális hírei rángatják leginkább az árfolyamokat, a technikai elemzés befolyása az árfolyam alakítására gyengül.

Zuhanás után a forint – Milyen szinteket érdemes most figyelni?

Elfogyott a lendület

Gyengülés felé indult a forint, már újra 395 felett a jegyzés az euróval szemben, tegnaphoz képest még így is 0,1%-os erősödésben van. 395 forint 20 fillérbe került egy euró.

Ugrik a forint a tegnapi zuhanás után

A reggeli kis gyengülés után 398-ról rövid idő alatt 393 közelébe ugrott a forint amellett, hogy a magyar bankok újra visszatértek a bankközi piacra a tegnapi munkaszüneti nap után. Amint berajzoltuk: rövid távon most a 392 húzódó emelkedő trendvonalat érdemes figyelni:

Bár az ilyen hangulati alapú (alacsony likviditás melletti) időszakokban kisebb lehet a technikai elemzés befolyása az árfolyamra, de azért mégiscsak látszik, hogy tegnap délután a 200 napos mozgóátlag (barna vonal 401-nél) lehetett az, ami megfogta a forint zuhanását (igaz fölé szúrt az árfolyam 402-ig), majd elindult belőle a visszaerősödés.

Ide-oda rángatják a forintot

Hamar újra erősödésbe kapcsolt a forint az euróval szemben, a 394,5 körüli árfolyam már 0,3%-kal alacsonyabb a szerda estinél. A dollár 371,9 forintba kerül most.

Tegnap 400 felett is járt a forint - Folytatódik ma is a zuhanás?

Csütörtök reggel 397,6 körül járt a forint az euróval szemben, ez majdnem 0,5%-os gyengülést jelentett a szerda esti szinthez képest. Tegnap délután átmenetileg 400 felett is járt a jegyzés, majd estére onnan erősödött kicsit vissza a forint. Emellett a szerdai zuhanásban szerepet játszhatott a nemzeti ünnep miatti alacsony likviditás is, ami a megszokottnál nagyobb kilengéseket okozott a piacon. A befektetők az amerikai bankcsődök után elsősorban az európai pénzügyi szektorért kezdtek el aggódni, ez volt negatív hatással a kockázatosabb eszközökre, így a forintra is. Estére kicsit javult a piaci hangulat, ez hozott fordulatot és rángatta vissza a 400 feletti szintről a magyar devizát. A jelek szerint a feszült hangulat kitarthat ma is, nem oszlottak el az európai bankszektor feletti felhők. A dollárral szemben most 374,8-nál járunk, míg az angol font 450,86 forintba kerül.  

A forint versenytársai közül a lengyel zloty 0,2%-os gyengüléssel, a cseh korona pedig stagnálással kezdett az euróval szemben. A feltörekvő piacon a török líra alig mozdult, az orosz rubel pedig 0,2%-kal erősödött a dollárral szemben.  

A hangulat változása az euró-dollár árfolyamban is megmutatkozott: szerdán az európai bankszektorral kapcsolatos problémák miatt a dollár erősödött, majd estére látszott némi fordulat. Ma reggel 1,0606 körül jár a jegyzés, ami 0,3%-os dollárgyengülést jelent szerda estéhez képest. A japán jen 0,4 százalékkal erősödött a dollárral szemben, míg az angol font 0,1 százalékot javított.  

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF