eurovaltdevizaarfolyamforintshutter-20170816
Deviza

Ütik-vágják a forintot: megszólaltak az elemzők az eddigi nagy zuhanás után

Szabó Dániel
A turbulens piaci viszonyok csak növelték a forint esetében a volatilitást, mindez pedig azt mutatja, hogy a külső hatásokra érzékennyé vált az árfolyam.

A forint csütörtökön kis erősödést ért el az euróval szemben a kora délelőtti órákban, mivel a március 15-i nemzeti ünnepe után újra megnyitották a tőzsdét, valamint véget ért a munkaszüneti nap. A globális hangulatot pedig a svájci jegybanknak a bajba jutott Credit Suisse hitelezőnek nyújtott támogatása erősítette.

Aztán délután már az EKB kamatdöntését árazták a piacok, ez pedig gyorsan eltörölte az egész napos erősödést.

A forint legutóbbi gyengülése a mexikói peso árfolyamát követte, mivel az amerikai és európai pénzügyi piacokat meghatározta a múlt heti tengerentúli bankbedőlések keltette aggodalom, a megnövekedett volatilitás közepette a populáris carry trade-ek feloldódtak, ami a befektetőket elterelte a kockázatosabb eszközöktől - írja a napi elemzésében a Bloomberg.

A forint erős volatilitását jól mutatja, hogy az Európai Központi Bank 50 pontot emelt, kitartva a korábbi ígérete mellett, nem törődve az elmúlt hetek amerikai bankcsődjei keltette piaci félelmekkel, az árfolyam gyorsan a 401-es szintig szökött fel az euróval szemben. Ezzel nagyjából kéthónapnyi nyereséget radíroztak le a külső hatások az árfolyamból az elmúlt napokban.

A Bloomberg által ismertetett elemzésben Guillaume Tresca, a Generali Biztosító globális feltörekvő piaci stratégája azt közölte, hogy a "forintra vonatkozóan széleskörű pozitív konszenzus alakult ki a magas carry miatt". Azonban az elmúlt napok erősödő volatilitása miatt ez a fajta kereskedés most enyhül.

Ami azt illeti, hogy merre tovább, az EUR/HUF közelmúltbeli rallyja újraindítja a carry trade belépési pontját, de a kockázati környezet stabilizálódása még nem támasztja alá eléggé, hogy egyelőre újra beszálljunk

- értékelte Simon Harvey, a Monex Europe devizaelemzési vezetője. Az elemző értékelése alapján tehát a volatilitás miatt rövid távon nem vonzó a forint.

Címlapkép: Shutterstock.

GettyImages-1473748773
hőhullám, Anglia, forróság, London
berlin
GettyImages-1473939936
Fehéroroszország
GettyImages-1476747576
eső

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
forint euró