Egy-két gyár tartja növekedésben a magyar gazdaságot

Portfolio
Nagyok a recesszió kockázatai a magyar gazdaságban, ugyanakkor nem igazán valószínű, hogy jövőre éves szinten visszaessen a gazdaság - ehhez export felvevőpiacainkon is masszív recesszióra lenne szükség - vélik a Portfolio.hu által meg kérdezett szakértők. A magyar gazdaságot néhány nagyberuházás, a Mercedes-gyár termelésének beindulása tarthatja növekedésben. A prognózisok 0,3-1,8% között szóródnak, a jövő évi költségvetésben feltételezett 1,5% akár optimistának is bizonyulhat.
Nagyok a recesszió kockázatai

Bár a jövő évre nézve az alappályán nem számolunk recesszióval, ennek kockázatai nagyok - véli Árokszállási Zoltán, az Erste budapesti elemzője. Recesszióba kerülhet a magyar gazdaság, ha 1) az euróövezet növekedése megáll, vagy enyhe csökkenésbe vált át; 2) ha a kormány további kiigazító intézkedésekre kényszerül jövőre a deficit tartása érdekében, aminek az esélye érdemi; 3) ha a devizahitelek végtörlesztéséből eredő negatív hatások (a hitelezés további, jelentős lassulása) a vártnál erősebb, illetve tartósabb lesz - fejtette ki az elemző. A hitelezés leállásának hatása hosszabb távra (nem csak 2012-re) éreztetheti a hatását. Mindezekkel együtt idén 1,7%-os, jövőre 0,9%-os növekedésre számít hozzátéve, hogy a kecskeméti Daimler gyár termelése nélkül jövőre stagnálás jöhetne a gazdaságban.

Alig van, ami növekedés felé nyomná ezt a gazdaságot

A külső és belső hatások figyelembe vételével a belső fogyasztás várható alakulása markánsan lejjebb került; míg korábban stagnálás körül számíthattunk, mostani előrejelzésünk szerint idén 0,8%-kal, jövőre 2%-kal eshet vissza a fogyasztás - mondja Kondrát Zsolt, az MKB vezető elemzője, aki idén 1,2%, jövőre 0,3%-os növekedést vár a magyar gazdaságban. Még nem tudni milyen mértékben használja fel a lakosság megtakarításait végtörlesztésre, de sem ők, és a továbbra is erős frankárfolyam miatt a végtörleszteni nem képes adósok sem fognak többet költeni fogyasztásra. A bankok megpróbálják jó ügyfeleiket megtartani, de az új hitelezés fagyott marad. A cégek számára a minimálbér-emelés hozhat nehézséget, a nem túl magas hozzáadott értékű szektorokban nem képzelhető el béremelés, emiatt inkább reálbér csökkenés várható. Összességében kevés olyan tényezőt lehet látni, ami növekedés felé nyomná ezt a gazdaságot jövőre - zárja az elemző.

Nagyon valószínűtlen a negatív GDP-növekedés

Nagyon valószínűtlen, hogy negatív tartományba essen jövőre a magyar GDP-növekedés, ehhez jelentős recesszióra lenne szükség a felvevő piacainkon, pl. Németországban, ahol viszont továbbra is lassú ütemű növekedést várnak jövőre - mondta a Portfolio.hu-nak Barta György, a CIB elemzője. 2011-ben 1,9%, 2012-ben 1,8%-os növekedést vár, de a jövő évi előrejelzés még nem tartalmazza a múlt héten benyújtott jövő évi költségvetés hatásait. Hozzátette: a jelentős negatív kockázatok miatt 1% alatti növekedés elképzelhető. Jövőre a háztartások fogyasztása nem tud bővülni, a kormányzati kiadások pedig inkább kissé csökkennek. Másik oldalról a beruházások kissé jobban bővülhetnek az uniós lehívások és néhány gyár épülése miatt, az exportban pedig megmutatkozik majd a Mercedes gyár termelése is, emiatt az export dinamikus növekedésére számít.

Két recessziós negyedévvel is meglehet a +0,4%

Két negyedévi recesszió kellene ahhoz, hogy a GDP növekedése jövőre 0,4% körülire mérséklődjön - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője - ez a negatív, pesszimista forgatókönyv. Alapesetben a Mercedes és a készletek lassú felépülése miatt jövőre 1,5%-os növekedésre számít.

Mint ismert, a kormány 1,5%-os GDP-növekedéssel számolt a 2012-es költségvetés tervezésekor: 2011.10.01 11:50 Adóemelések és "csendes járulékreform" 2011.09.30 21:30 Így írja át az életünket jövőre az állam A jegybank szeptemberben kiadott inflációs jelentésében alappálya szerint 1,5%-os növekedéssel számolt, de számolt egy kockázati forgatókönyvet az eurózóna lassulása és a költségvetési hatások figyelembe vételével, így friss előrejelzése szerint a gazdaság 1,5 százalék helyett csak 1 százalékkal növekedhet. 2011.09.22 10:40 Új előrejelzéssel rukkolt elő az MNB: minden romlott az országban A londoni elemzőktől megjelent már 0,5% és 1,1% is A JP Morgan londoni elemzői pedig azzal "sokkoltak" minap, hogy a közép-európai előrejelzéseik felülvizsgálatakor a magyar gazdaságra vonatkozóan 0,5%-ra rontották 2012-es prognózisukat. A Goldman Sachs a korábbi 2,2% helyett 1,1%-os növekedést vár Magyarországon jövőre, de jelentősen rontotta a többi térségbeli országra szóló előrejelzését is (Lengyelország 3,8%-ról 2,8%-ra, Csehország 2,2%-ról 1,5%-ra). 2011.09.30 10:02 Már csak 0,5(!) százalékos növekedést várnak Magyarországon A Reuters szeptemberi felmérésében pedig megjelent már olyan vélemény is, amely jövőre recessziót jósolt a magyar gazdaságban.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF