Jövő évre csúszhat az EU/IMF megállapodás (QUAESTOR)

Portfolio
Az év végéhez közeledve érdemes lehet óvatosabb álláspontra helyezkedniük a befektetőknek az amerikai költségvetési szakadék közelsége miatt, vélik a QUAESTOR elemzői. A szokásos negyedéves Navigátor kiadványban az elemzők a hazai EU/IMF tárgyalások jövő évre való átcsúszásával számolnak, a hazai részvények közül a MOL esetében várnak erősebb negyedévet, miközben az OTP piacán jelenleg nem látnak felhajtóerőt a szakértők. Az amerikai piacon érdemes lehet az elemzők szerint a magas osztalékhozamú részvényeket keresni.

A növekedési kilátások nem javultak az utóbbi időszakban a világban, Balog-Béki Márta szerint az amerikai gazdaság idén is 2% körüli növekedést tud majd felmutatni, Európa lemaradó lesz, de a növekedés az ázsiai régióban is lassabb lehet. Az amerikai jegybanki élénkítés addig fennmaradhat az elemző szerint, amíg a munkanélküliség nem csökken 7% alá, illetve az infláció nem emelkedik 3% fölé. Amennyiben ráadásul a makroadatok tovább romlanak, úgy még fel is emelheti majd a havi szintű eszközvásárlások mértékét a Fed.

Az amerikai piacon az év végéhez közeledve a bizonytalanság fokozódására számít a QUAESTOR, ami miatt nem árthat majd a befektetői óvatosság. Ezt részben a költségvetési szakadék közeledte magyarázhatja, ami egy rossz szerkezetű hiánylefaragást jelenthet, akár 3%ponttal csökkentve az amerikai növekedést, újabb recesszióba taszítva az országot.

Magyarországon a gyenge növekedés és magas infláció a jellemző. Idén 0,9%-os visszaesésre, jövőre 0,2%-os növekedésre számít a QUAESTOR. A húzóerőt az export jelentheti, de ez csak jövő év közepétől élénkülhet majd fel. A magyar kockázati megítélés az utóbbi időszakban sokat javult, de ebben nagy szerepe volt a kedvező külső tényezőknek, melynek kilátásait alapvetően befolyásolja majd a válságkezelési folyamat előrehaladása. A csökkenő magyar kamatprémium sebezhetővé teheti majd a forintot, amennyiben a befektetői hangulat elromlik. További kamatcsökkentésre idén akkor kerülhetne sor, ha az EU/IMF tárgyalások előre haladnának, azonban a QUAESTOR-nak nem ez az alapforgatókönyve. A megállapodásra szükség van, de a jelenlegi kedvező külső környezet miatt várhatóan csak jövőre kerül sor a végleges megállapodásra. Tartósabb erősebb, 275-ös forintárfolyammal csak a tárgyalások sikerét követően számolhatnánk.

Amennyiben nem akad el az európai válságkezelés, és sikerül a bankunióval kapcsolatban előrébb lépni, akkor az, az euró árfolyamának további erősödését hozhatja majd év végéhez közeledve. Az ipari fémek piacán emelkedést várnak az elemzők a kínai infrastrukturális beruházások hatására, az agrártermékekkel kapcsolatban viszont már inkább korrekciót vetítenek előre.

Az amerikai részvényindexek értékeltségük szerint még nem tekinthetők nagyon túlvettnek, ráadásul a tengerentúli cégek rekordnagyságú készpénzállományon ülnek. Ez az osztalékfizetések emelkedését jelentheti az előttünk álló időszakban is, ami azért is fontos lehet, mert eközben az állampapírpiacokon nagyon alacsony szinten állnak a hozamok. A negyedéves jelentési szezonban viszont inkább negatív meglepetések érkezhetnek, hiszen a marzsok már magas szinten állnak, a gazdasági kilátások pedig romlanak. Ezért érdemes lehet olyan magas osztalékot fizető részvényekre fókuszálni, mint például a Procter and Gamble.

Az OTP-vel kapcsolatban jelenleg nem látnak sok felhajtóerőt a szakértők, a rossz hitel állományt fűtő tényezők bár jobb irányba mozdultak, de érdemi változás nem várható ezen a fronton. A részvény a jelenlegi szintek körül maradhat Bánhalmi Gábor szerint. A MOL esetében az elemző jobb harmadik negyedévet vár, mint amit másodikban láthattunk, emiatt az árfolyamnak is több tere lehet felfelé. A gyógyszerpapírok esetében az Egisnél nagyobbak a lehetőségek a jelentős árazási diszkont miatt, miközben a Richterben inkább hosszabb távon van lehetőség a papírban. A Magyar Telekomnál a jövedelmezőség romlásával számol az elemző, de az 50 forintos osztalékszintet fenntarthatónak tartják, ami nagyon vonzó osztalékhozamot jelent a részvény esetében.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF