Megszólalt a Magyar Orvosi Kamara az új vakcinák szokatlan engedélyezéséről

Portfolio
Közleményt adott ki a Magyar Orvosi Kamara a szokatlan eljárásmódról, mellyel Magyarországon tegnap a kínai vakcinát engedélyezték. Az orvosok az európai és hazai gyógyszerbiztonsági szabályok betartását hangsúlyozzák az írásban.

"Az oltások iránti szakmai és lakossági bizalom erősítése érdekében a Magyar Orvosi Kamara (MOK) arra hívja fel a kormány és az illetékes hatóságok figyelmét, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a továbbiakban is csak a gyógyszerbiztonsági szabályokat transzparensen követve, az Európai Gyógyszerügynökség szabályainak is megfelelő bevizsgálás után engedélyezze a készítmények forgalomba hozatalát" - olvasható a szervezet MTI-nek eljuttatott közleményében. 

A MOK szerint mindez azért fontos, hogy a készítményeket az orvosok is jó lelkiismerettel, szakmai meggyőződéssel ajánlhassák és adhassák be.

A MOK arra reagált, hogy a kormány tegnap a módosította azt a rendeletet, amely a vakcinák engedélyezését teszi lehetővé Magyarországon, így a kínai Sinopharm-vakcinát az AstraZenecáéhoz hasonlóan – az OGYÉI szakértőinek vizsgálata nélkül – engedélyezték itthon.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF