2021-ben volt utoljára ilyen alacsony a brit infláció

Portfolio
A brit infláció februárban a várakozásoknál enyhén nagyobb mértékben csökkent, amely jelzés lehet a Bank of England számára, hogy a közeljövőben lehetséges lesz a kamatlábak csökkentése. A fogyasztói árak éves összevetésben 3,4%-kal nőttek, ami 2021 szeptembere óta a legalacsonyabb inflációt jelenti.

Februárban a brit infláció mérséklődése meghaladta a közgazdászok és a Bank of England (BoE) előzetes becsléseit, ami lehetőséget adhat a központi bank számára a kamatlábak csökkentésére a közeljövőben.

A nemzeti statisztikai hivatal szerint az éves összevetésű fogyasztói árak növekedése 3,4%-ra lassult, ami jelentős csökkenést jelent a januári 4,0%-os emelkedéshez képest és 2021 szeptembere óta a legalacsonyabb inflációs rátát jelenti. Egyben alacsonyabb az előzetesen várt 3,5%-nál.

A maginfláció, amely nem veszi figyelembe az energia-, élelmiszer- és dohányárak változásait, szintén csökkent: 4,5%-ra esett vissza a januári 5,1%-ról, ami szintén kedvezőbb az előrejelzettnél (4,6%).

Ezeket az adatokat egy nappal azelőtt hozták nyilvánosságra, hogy a BoE közzétette volna legfrissebb kamatdöntését. Különös figyelmet kapott a szolgáltatások inflációjának lassulása is: januárban még 6,5% volt, februárban pedig 6,1%-ra mérséklődött. Ez összhangban van a BoE korábbi várakozásaival.

Jeremy Hunt pénzügyminiszter pozitívan értékelte az adatokat és hangsúlyozta, hogy ezek kedvező feltételeket teremtenek a gazdaság fellendítésére és a munkahelyteremtés ösztönzésére.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF