Magasabb fokozatba kapcsolt az előző kormány embereinek elszámoltatása Lengyelországban

MTI
Portfolio
A Donald Tusk-féle lengyel kormánykoalíció folytatja az előző kormány elszámoltatását. Állambíróság elé állítanák a Jog és Igazságosság (PiS) által jelölt jegybankelnököt, Adam Glapinskit. Egy összehangolt akció keretében pedig átkutatták Zbigniew Ziobro volt igazságügyi miniszter házát.

A legmagasabb állami tisztségviselők jogsértését vizsgáló különleges bírói testület, az állambíróság elé állítanák Adam Glapinski lengyel jegybankelnököt azon indítvány értelmében, amelyet a kormánykoalíció képviselői kedden nyújtottak be a parlamenti alsóházba (szejm).

Zbigniew Konwinski, a kormánykoalíciót vezető Polgári Koalíció (KO) frakcióvezetője kedd déli parlamenti sajtótájékoztatóján elmondta: az indítványt a 460 fős szejm 191 képviselője írta alá. A dokumentumot most az illetékes parlamenti bizottsághoz továbbítják megvitatásra.

A 2016 júniusa óta a lengyel nemzeti bank (NBP) élén álló Glapinski ellen nyolcpontos vádat fogalmaztak meg. Többek között felróják neki, hogy a költségvetési hiányt államkötvények felvásárlásával csökkentette, devizapiaci beavatkozásokat hajtott végre a jegybanki tanács hozzájárulása nélkül, az októberi parlamenti választások előtt kamatlábat csökkentett, valamint átpolitizálta a jegybank tevékenységét.

A jegybanki elnök állambíróság (trybunal stanu – TS) elé állításáról szóló indítványt az NBP-ről szóló törvény értelmében a szejm a szavazatok abszolút többségével fogadhatja el, a képviselők legalább felének jelenlétében. A lengyel alkotmánybíróság viszont januárban alkotmánysértőnek találta az erről szóló előírást, végzése szerint Glapinski TS elé állításához háromötödös többségre van szükség a szejmben.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke már decemberben jelezte: Glapinskinek a TS elé állítása esetén alkalmazni fogják a Központi Bankok Európai Rendszerének (KBER) és az EKB-nak a szabályzatát a jegybanki elnök függetlenségének védelmére.

Jaroslaw Kaczynski, a fő lengyel ellenzéki erő, a Jog és Igazságosság elnöke múlt héten jogi visszaélésnek és a lengyel gazdaság elleni bűntettnek nevezte Glapinski felelősségre vonását.

Glapinski állambíróság elé állítása egyik pontja volt a vezető kormánypárt első száznapos programjának, melyet az októberi választások előtt hirdetett meg. A törvényszék elé állítandó politikusok listáján mások mellett Andrzej Duda elnök és Mateusz Morawiecki volt kormányfő is szerepel.

Eközben a lengyel nyomozó szervek országszerte több tucat helyen házkutatásokat végeznek az előző kormány idején az igazságügyi tárca kötelékében működő, a bűnmegelőzés és a bűncselekmények áldozatainak támogatása céljából létrehozott alapítvány ügyében – közölte kedden a lengyel főügyészség.

Az akció keretében Zbigniew Ziobro volt igazságügyi miniszter házát is átkutatják

– közölte az X közösségi felületen Patryk Jaki európai parlamenti képviselő, az előző kormánykoalíciót alkotó Szuverén Lengyelország (SP) politikusa.

A wpolityce.pl konzervatív hírportál szerint a Belbiztonsági Ügynökség (ABW) nyomozói Ziobro és családja távollétében hatoltak be a házba, lebontották a kerítés egy részét, és betörték az ablakot.

Jacek Dobrzynski titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője közölte: az ügynökség kedden Lengyelország-szerte házkutatásokat végez magánlakásokon és gazdasági egységeknél, több személyt őrizetbe vettek és átadtak az ügyészségnek. Az akció egy több szálon folyó nyomozással függ össze, amelyet a lengyel államügyészség folytat egyes köztisztviselők visszaélései miatt – mondta.

Adam Bodnar igazságügyi miniszter és főügyész január végén hozta létre az Igazságosság Alap működését vizsgáló bizottságot. Ennek egyik feladata a Pegasus kémszoftver beszerzésének vizsgálata, mely az alap forrásaiból valósult meg.

Címlapkép forrása: Piotr Malecki/Bloomberg via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF