Bemondta a magyar jegybankár: eljött a lassítás ideje

Bemondta a magyar jegybankár: eljött a lassítás ideje

A közel egyéves kamatcsökkentési sorozat után, melynek keretében a Magyar Nemzeti Bank 18%-ról 8,25%-ra csökkentette az irányadó kamatlábat, itt az ideje a lassításnak - mondta Pleschinger Gyula, a Monetáris Tanács tagja a Bloombergnek adott pénteki interjújában. Azt is elárulta, hogy júniusra hová érkezhet a kamatcsökkentéssel a jegybank. Közben a jegybankár a napokban bejelentett költségvetési kiigazítás méretét is értékelte.

MNB: jön az újabb tőkeemelés a hazai pénzügyi vállalkozásoknál

MNB: jön az újabb tőkeemelés a hazai pénzügyi vállalkozásoknál

A hazai pénzügyi vállalkozások – a biztonságos működés fenntartása érdekében – sikeresen növelték induló tőkéjüket tavaly év végéig. A jogszabály alapján ugyanakkor 2026. december 31-ig még magasabb tőkeszintet kell elérniük. A tőkeemelés és a tulajdonosi befolyásoló részesedés változása továbbra is bejelentési vagy/és engedélyezési kötelezettségekkel jár az érintett piaci szereplőknek. Ehhez az MNB engedélyezési útmutatóval, a témával kapcsolatos gyakori kérdések és válaszok közzétételével nyújt segítséget - írja az MNB közleményében.

Súlyos infláció sújtja Oroszországot

Súlyos infláció sújtja Oroszországot

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint márciusban a februárival és az elemzői várakozásokkal megegyezően 7,7 százalék volt az éves infláció Oroszországban.

Kijött a friss adat: az amerikai munkaerőpiac megállíthatatlan, tépik is a dollárt

Kijött a friss adat: az amerikai munkaerőpiac megállíthatatlan, tépik is a dollárt

A vártnál sokkal nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatottak létszáma az amerikai munkaerőpiacon (a mezőgazdasági foglalkoztatottakat figyelmen kívül hagyva) márciusban, és ezúttal a munkanélküliségi ráta is csökkent. Összességében a mai adatközlés erős munkaerőpiacról árulkodik, ami inkább a fedes héják érvelését támasztja alá.Az adatra a dollár jókora erősödéssel reagált.

Durván felpörgött az infláció a hatalmas kamatemelések mellett is Törökországban

Durván felpörgött az infláció a hatalmas kamatemelések mellett is Törökországban

A márciusi újabb 500 bázispontos kamatemelés mellett is 16 hónapos csúcsra, 68,5%-ra gyorsult az éves infláció Törökországban, igaz a havi ráta 3,2%-ra lassult – közölte ma a török statisztikai hivatal. A török irányadó ráta most már 50%-os, de érdemes megemlíteni, hogy a piac által sokáig nem elégségesnek tartott kamatemelések mellett egy év alatt bő 50%-ot zuhant a török líra a dollárral szemben, így ez mindenképpen erőteljes inflációfelhajtó hatással járt.

Teljesen szétcsúszott a költségvetés

Teljesen szétcsúszott a költségvetés

Már meghallgatható a Portfolio Checklist keddig adása. A műsor első részében a hazai költségvetésről volt szó, ugyanis kedden több fontos adat is megjelent. Ilyen az Európai Unió felé benyújtott (EPD) jelentés, a KSH adatai a kormányzati szektorról és a és a jegybank pénzügyi számlák statisztikája. Így már többet tudunk a tavalyi költségvetés hiányáról, illetve arról is, hogy idén milyen pénzforgalmi deficit alakulhat ki. Vendégünk volt Madár István, a Portfolio makrogazdasági elemzője. A második részben az Európai Unió kohéziós jelentéséről kérdeztük Szabó Dánielt, a Portfolio uniós ügyekkel foglalkozó elemzőjét. Ebből kiderült többek között az, hogy miként sikerült felzárkóznia az uniós átlaghoz és ez a felzárkózás hogy viszonyul a régiós társainkhoz.

MNB: A gyenge forint árt az inflációnak

MNB: A gyenge forint árt az inflációnak

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén - derül ki a Magyar Nemzeti Bank ma bemutatott Inflációs jelentéséből. A forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank. A növekedést az exportkilátások romlása, és az állami beruházási fogyókúra fékezi, a lakossági fogyasztás beindulása viszont hajtja.

Kamatot vágott a jegybank: itt az MNB indoklása!

Kamatot vágott a jegybank: itt az MNB indoklása!

"A globális dezinflációt övező kockázatok, a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága és a hazai infláció év közepén várt átmeneti emelkedése a következő hónapokban óvatos monetáris politikát indokol. A Tanács folyamatosan értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását. A következő hónapokban ezen információk alapján adatvezérelten dönt az alapkamat további csökkentéséről és annak optimális üteméről" - derült ki a jegybank kamatdöntés után kiadott közleményéből. Az MNB a februári gyorsítás (100 bázispontos vágás) után újra 75-re lassított. "A Monetáris Tanács megítélése szerint a továbbra is erőteljes és általános dezinfláció lehetővé teszi az alapkamat csökkentésének folytatását, ugyanakkor a növekvő pénzpiaci kockázatkerülés a februári mértéknél lassabb ütemet indokol" - írták.

Beolvasott a Fednek a volt jegybankár, akit Trump jelöltjeként emlegetnek a központi bank élére

Beolvasott a Fednek a volt jegybankár, akit Trump jelöltjeként emlegetnek a központi bank élére

Kemény kritikával illette az amerikai pénzügypolitikát Kevin Warsh, a Fed Kormányzótanácsának korábbi (2006 és 2011 közötti) tagja, akit mostanában Donald Trump elnöki aspiráns lehetséges jelöltjeként emlegetnek a Fed elnöki pozíciójára. Szerinte a jelenlegi irányadó kamat megfelelő szinten van, de döntéshozói várakozások nyilvános közzététele (dot plot) miatt nem tudja betölteni korlátozó szerepét.

Lesznek, akik nagyon meglepődnek holnap az MNB kamatdöntésén

Lesznek, akik nagyon meglepődnek holnap az MNB kamatdöntésén

Egyetlen hónapra csábult csak el a jegybank, így a februári 100 bázispontos kamatcsökkentés után holnap újra 75 bázisponttal vágja az irányadó rátát - véli a Portfolio által megkérdezett elemzők többsége. A lazítási cikkcakk elbizonytalanította a közgazdászokat, hiszen a tábor messze nem egységes: van, aki szerint a jegybank most még kitart a 100-as tempó mellett, mások szerint eljött az ideje, hogy tartósan alacsonyabb fokozatba kapcsoljon a Magyar Nemzeti Bank. Abban viszont teljes az egyetértés, hogy közeleg az intenzív kamatcsökkentési időszak vége.

Itt a Fed kamatdöntése: Jerome Powell fontos bejelentést tett

Itt a Fed kamatdöntése: Jerome Powell fontos bejelentést tett

A Federal Reserve magyar idő szerint este 7-kor tette közzé kamatdöntő üléséről szóló közleményét és a makrogazdasági előrejelzéseket. A jegybank nem módosított az irányadó kamaton, az idei évre vonatkozó kamatelőrejelzése sem változott – utóbbinak nem sok híja volt. A jegybank szerint a gazdaság még a korábban várthoz képest is kevesebb karcolással fogja átvészelni az infláció elleni harcot – konkrétan nem vár érdemi lassulást a Fed –, az infláció elleni harc viszont picivel tovább tarthat, mint korábban gondolták.  Jerome Powell elnök megtartotta a sajtótájékoztatót, amelyen bejelentette a mennyiségi szigorítás közeljövőben várható kivezetését, valamint elmondta, hogy a vártnál magasabb infláció nem tántorította el a Fedet a jövőbeli kamatvágásoktól. Ám mielőtt meglépik a csökkentést, kell még pár biztató adat.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.