Sok időbe telt, de most kimondta a Kreml: ez már nemcsak „különleges katonai művelet”, ez már háború

Portfolio
Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő az egyik orosz lapnak adott interjújában azt mondta, az ukrajnai konfliktus „különleges katonai műveletként” indult, de a Nyugat beavatkozásával Oroszország számára háborúvá vált – írja a Reuters.

A háború állapotában vagyunk. Igen, ez egy különleges katonai műveletnek indult, de amint megalakult ez a csoport, amikor a kollektív Nyugat is beszállt Ukrajna oldalán, ez számunkra háborúvá vált

– nyilatkozta a Kreml-szóvivő.

Oroszországban hivatalosan tilos háborúnak nevezni az ukrajnai orosz inváziót, a „különleges katonai művelet” kifejezést használják rá. Ugyanakkor Vlagyimir Putyin elnök és néhány vezető orosz tisztviselő fokozatosan elkezdték használni a „háború” szót is, igaz, ennyire egyértelműen, mint most Peszkov, nem mondták ki, hogy az ukrajnai konfliktus valójában háború.

Peszkov kifejtette, Oroszországnak teljesen „fel kell szabadítania”, azaz megszállnia azt a négy ukrán megyét, melyet az orosz jog szerint a területéhez csatolt (Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja, Herszon) az ott élő emberek biztonsága érdekében.

A Kreml-szóvivő megjegyezte, Oroszország nem engedheti meg, hogy olyan ország létezzen a határainál, amely bármilyen módszert képes felhasználni a (2014-ben megszállt) Krím félsziget megszerzésére.

Címlapkép forrása: Sefa Karacan/Anadolu via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF