EU-támogatások: gyorsabban, egyszerűbben, átláthatóbban (x)

Portfolio
Talán a legjelentősebb újítás, hogy a jövőben a nyertes pályázók 25 százalékos előleget is igényelhetnek a támogatott projektek beindításához.

Évente, országos szinten több százezer igazolás és hatósági nyilatkozat kiállítása válhat feleslegessé, miután a kormány döntése értelmében jelentősen csökkent az európai uniós pályázatok benyújtásához, illetve a támogatási szerződések megkötéshez mindezidáig szükséges dokumentumok száma.

A kormány .gyorsító csomagja. értelmében egyes igazolásokra a jövőben egyáltalán nem lesz szükség, mások pedig kiválthatók lesznek a pályázó, illetve kedvezményezett nyilatkozatával. Az intézkedésnek köszönhetően számottevően csökken a pályázó vállalkozások, önkormányzatok és szervezetek adminisztrációs terhe.

Átláthatóbb, egységesebb és egyszerűbb lett a projektek megvalósítóitól megkövetelt biztosítékok rendszere. A csomag részeként megalkotott, új rendelet megteremtette a lehetőségét annak is, hogy a kedvezményezettektől kért biztosítékok költsége a projekt keretében, az európai uniós támogatás terhére elszámolható legyen.

A pályázók egy jelentős körének jelent könnyebbséget az, hogy a jövőben a pályázatukhoz nem kötelesek biztosítékot nyújtani az állami költségvetési szervek és háttérintézményeik, az egyházak és intézményeik, az önkormányzatok és önkormányzati szervek, az önkormányzatok által fenntartott intézmények, a non-profit civil szervezetek, valamint az 5 millió forint alatti költségvetésű projektek gazdái. E változás lényegesen csökkenti a pályázók egy széles körének anyagi terheit.

Ugyancsak a pályázók számára jelent anyagi könnyebbséget, és a jóváhagyott projektek mielőbbi elindítását segíti az a jogszabályi változás, amely kiterjesztette az előleg nyújtásának lehetőségét.

Ennek köszönhetően a kedvezményezetteknek már nem kell előfinanszírozniuk a projektet, hanem a támogatási összeg 25 százalékáig előleget vehetnek igénybe.

A jelentős könnyítések mellett a jogalkotók gondoltak a közpénzek védelmére is. A szabálytalanul felhasznált támogatások visszaszedésére kialakított új eljárás, az adók módjára való behajtás ugyanakkor a projekt megvalósítása során nem terheli anyagilag a kedvezményezettet, és az adóhatóság jár el a behajtás érdekében.

A kormány pontosította azt a jogszabályt is, amely meghatározza, hogy milyen módon és feltételekkel lehet a támogatási rendszerekből való kizárással büntetni a kötelezettségeiket megszegő kedvezményezetteket.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF