Az új Selyemút (x)

Portfolio
Az egyre mélyebbre ható kínai pénzügyi reformok részeként tavaly összekapcsolták a hongkongi és a sanghaji tőzsdét - ezzel a külföldiek hozzáférést nyertek a kínai értékpapírokhoz, a kínaiak pedig a hongkongi tőzsdén kereskedett eszközökhöz.


Advertisement




Ez csak egy kis lépés a reformok útján, de mindenképpen fontos nyitást jelent. A tőzsdék összekapcsolása is megerősítette Hszi Csin-ping kínai elnök azon törekvését, hogy kiterjessze Teng Hsziao-ping 1979-ben meghirdetett nyitási és reformkezdeményezését.

Hszi koncepciója az "új Selyemút", amely különleges prioritást kapott márciusban a Kínai Nemzeti Népi Kongresszustól. Az új Selyemút megvalósítására szerveződő Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank (AIIB) azokban az országokban támogatja majd az infrastrukturális fejlesztéseket, amelyek részei a Kínában leggyakrabban "egy övezet, egy út" elnevezésű stratégiának.

Hszi elképzelései szerint egy olyan új Selyemút jön létre Eurázsiában, amely felélénkíti a hitelezést és a befektetéseket, és szorosabb kapcsolatot teremt Kína és Eurázsia között. Kína több mint 4 ezer milliárd amerikai dollárnak megfelelő devizatartalékkal rendelkezik, amely szinte semmit nem jövedelmez egy olyan gazdasági környezetben, amelyet a gyenge növekedés és a szociális feszültségek jellemeznek. Kínának ráadásul fogynak az export-piacai -az új Selyemút viszont nemcsak gazdasági lehetőségeket biztosítana Kínának, hanem komoly befolyást is Ázsia és Európa feljövő gazdaságaiban.

Ezzel az AIIB komoly alternatívája lehet az Egyesült Államok és Európa által dominált IMF-nek és a Világbanknak. Kína nyilvánvalóan szeretné kitölteni azt az űrt, amelyet a pénzügyi válság teremtett, és amellyel az időhúzásra játszó, a reformokat mindenáron kerülő nyugati politikai rendszerek nem tudtak mit kezdeni.

Kína és Ázsia most nem maradhat tétlen. Ebből következően Kína újra jelentős növekedési ütemet fog produkálni a most tapasztalható megtorpanás után. A világban két egyenrangú szuperhatalom lesz: az Egyesült Államok és Kína. Ez egyértelműen kedvező lesz Kína számára, de az Egyesült Államok szempontjából már kettős a helyzet: sokat nyer az erőteljesebb globális növekedés részeseként, ugyanakkor elveszíti eddigi hegemóniáját.

A történelem folyamán eddig minden esetben, amikor a legnagyobb hatalmak viszonyai átrendeződtek, bizonytalanság alakult ki, a piacok volatilitása nőtt. Minden bizonnyal ez most sem lesz másképp.

A cikk Steen Jakobsen, a Saxo Bank A/S vezető közgazdásza és befektetési igazgatója írása alapján készült.

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF