Változások a menetrendezés szabályozásában (x)

PR cikk
2020. április 1-től új időszámítás kezdődik a napelemparkok tulajdonosai és üzemeltetői életében: a menetrendezés megváltozott szabályozása miatt csak a legmagasabb színvonalú szolgáltatás mellett van lehetőség a pótdíjfizetési bírság elkerülésére. A piac telített és vegyes képet mutat – szolgáltatóválasztás előtt érdemes alaposan végiggondolni a kockázatokat.

Átalakul a menetrendadáshoz kapcsolódó bónusz és pótdíj rendszer

Az erőművek jogszabályban rögzített kötelességüknek eleget téve menetrendadásukkal előre jelzik az adott időegység alatt várhatóan megtermelt és a rendszerbe táplált energia mennyiségét. A MAVIR Zrt. az előrejelzés – és nem mellesleg az így rendelkezésre álló energiavolumen minél pontosabb ismerete – érdekében a 389/2007-es Korm. rendeletben foglaltak szerint bónusszal jutalmazta, ösztönözve a termelőket a precíz menetrendezésre. A pótdíj elszámolásánál toleranciasávok kerültek bevezetésre – amennyiben a menetrendezés elég pontos volt, nem került pótdíj kiszabásra.

A várakozásoknak megfelelően, a 2019. évi 222. Magyar Közlönyben megjelent a menetrendezést újraszabályozó 370/2019. (XII. 30.) rendelet. Ennek értelmében 2020. április 1-én Magyarországon is bevezetésre kerül az az Európai Unió tagállamaira vonatkozó rendelkezés, mely szerint minden áramtermelő maga felel az általa okozott kiegyenlítetlenségért. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy megszűnik a jelenlegi bónusz- és pótdíjrendszer, illetve a toleranciasávok is eltörlésre kerülnek. Az intézkedés hatására a minél magasabb bónusz elérését célzó szolgáltatók a jövőben a hatóság által kiszabott büntetés minimalizálására törekednek.

A naperőmű-tulajdonosok és a szolgáltatók 2020.04.01. után a pótdíjfizetési összeg minimalizálására törekednek majd

A jövőben a kiegyenlítetlenségből fakadó költségek átvállalását egy 6 éves átmeneti időszakkal terhelik az erőművekre, mely ciklus alatt szabályozásipótdíj-csökkentő támogatást nyújtanak. Az átmeneti időszak alatt folyamatosan csökkenő támogatás kezdeti mértéke 3 Ft/kWh.

A kockázat hosszú távon csak egy megbízható partnerrel csökkenthető sikeresen

A keresők találati oldalán számos vállalkozás hirdeti vonatkozó szolgáltatását, azonban a megfelelő partner kiválasztása komoly körültekintést igényel: nem elég a legkedvezőbb havidíjas konstrukciót kínáló szolgáltató felkutatása. Az alábbiakban összeszedtük azokat a szempontokat, melyek komolyan befolyásolják az új elszámolásból fakadó kockázati tényezőket.

  1. Biztonság

A szolgáltatást nyújtó informatikai háttér színvonala. A jelentések pontossága leginkább a vásárolt meteorológiai előrejelzések, valamint a napelemparkok diagnosztikai műszerei által továbbított adatok alapján a várható termelési volumen számítását végző infrastruktúrán múlik.

2. Tapasztalat

Az ’évtizedes’ tapasztalat gyanús: a szolgáltatás csak 2018. július 1. óta kötelező jelenlegi formájában. Vonatkozó ismereteiket a szakemberek eddig leginkább a kezelt menetrendező csoportba tartozó napelemparkok száma alapján bővíthették. Érdemes tehát a nagy volumennel dolgozó cégeknek bizalmat szavazni.

3. Pénzügyi stabilitás

Képes a szolgáltató önerőből megfizetni a bírságot? A területen működő vállalkozások ugyanis a havidíj ellenében vállalják a MAVIR Zrt. felől érkező büntetési összegek megfizetését. Sajnos előfordulhat, hogy véges anyagi eszközeik miatt ezt nem tudják teljesíteni – ilyenkor az állami szerv a naperőművek tulajdonosainál érvényesíti követelését, mert a menetrendcsoport-felelős és a tagok egyetemlegesen felelnek a pótdíj megfizetéséért.

4. Rendszermonitoring

A rendszermonitoringot végző eszközök birtokában a termelés várható alakulását a szolgáltató ezáltal nem csak az időjárással kapcsolatos adatok alapján számítja. Ez a valós idejű felügyelet nagyon sokat számíthat, ugyanis egy napközbeni leállás, meghibásodás miatt is szükség lehet menetrendmódosítás beküldésére. Sok menetrendezést vállaló cég nem vállalkozik erre, nem figyeli a pillanatnyi termeléseket.

5. Teljes körű üzemeltetés

A napelemparkok optimális és a jogszabályok szerinti működése, fizikai állapota befolyásolja a termelés minőségét. A létesítmények karbantartásával a szolgáltató még inkább tisztában van az általa kezelt erőművek teljesítményével, így még inkább képes maximalizálni a menetrendezés pontosságát.

6. Pénzügyi tanácsadás

A megváltozott szabályokkal együtt járó kockázatnövekedés miatt a bankok kezdeményezhetik a hitelszerződések egyoldalú módosítását. A területen jártas szolgáltatók segítenek a megváltozott konstrukciók a naperőmű-tulajdonosok számára hátránnyal nem járó alakításában.

7. Rejtett költségek

Előfordulhat, hogy az ajánlatokban szereplő díjakon felül bizonyos esetekben fizetési kötelezettsége van az erőmű tulajdonosának.

A szolgáltató pénzügyi hátterétől függ, képes-e vállalása szerint megfizetni a bírságot

A naperőművek üzemeltetését és a menetrendezést érintő feladatok szakértője a REG Zrt.

A Reliable Energy Group Zrt. 2014-ben alakult, magyar tulajdonban lévő vállalkozás. A napelemparkok piacán úttörő szerepet vállaló cég az elsők között kezdte meg szolgáltatását, melynek fókuszában első sorban a naperőművek üzemeltetése áll. A vállalkozás által kínált konstrukciók megfelelnek az erőmű-tulajdonosok minden elvárásának. Ezt a REG Zrt. egy olyan, saját fejlesztésű szoftverrel biztosítja, amely része a saját fejlesztői csapat által folyamatosan javított menetrendező is.

A cég emellett az ipari és közintézmények, valamint a lakossági ügyfelek igényeit is képes kiszolgálni.

Pusztai Tamás, vezérigazgató, Reliable Energy Group Zrt.

„Aki napelemes rendszerbe fektet, az hosszú távra tervez, ezért tartom fontosnak egy komplex beruházás minden összetevőjének professzionális menedzselését. A Reliable Energy Group Zrt. minden, a napelemparkokat vagy a kiserőműveket érintő területen kiemelkedő szolgáltatást nyújt ügyfelei részére!”

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF