NHP Hajrá: ezek a vállalkozások éltek eddig a lehetőséggel (x)

PR cikk
Országszerte tarol a kedvező hitelkonstrukció a kkv-k között

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Hitelprogramjának legújabb szakasza, az NHP Hajrá konstrukció 2020 áprilisában vált elérhetővé a hazai kis-és középvállalkozások (kkv-k) számára, amelyek ennek révén – banki közvetítéssel - kedvező finanszírozással tudják újabb fejlesztési elképzeléseiket megvalósítani. A hitelek nagyon népszerűek, a kihelyezett hitelek összege mostanra elérte a 258 milliárd forintot. De vajon hová jut a legtöbb forrás? Nézzük közelebbről a számokat!

Már 285 milliárd a vállalkozásoknál

A júliusi adatok szerint az NHP Hajrá program keretében több mint 4000 vállalkozás kötött már hitel- vagy lízingszerződést valamely pénzintézetnél. A szerződések összértéke 285 milliárd forintra tehető, amelynek 32 százalékára (93 milliárd forint) középvállalkozás kötött megállapodást. A finanszírozás további 33 százaléka (95 milliárd forint) kisvállalkozásokhoz, 34 százaléka (97 milliárd forint) pedig mikro cégekhez került.

A forgóeszközhitelek a legkeresettebbek                                            

A hitelcélokat tekintve a számok azt mutatják, hogy a vállalatokkal kötött szerződések volumenének 54 százaléka (154 milliárd forint) forgóeszközhitel, 26 százaléka (76 milliárd forint) új beruházási hitel vagy lízingkonstrukció, míg 20 százaléka (55 milliárd forint) vonatkozik a szerződő fél korábbi beruházási hitelének kiváltásához.

Az NHP korábbi szakaszaira is jellemző volt a forgóeszközhitelek népszerűsége, amely annak köszönhető, hogy alacsony és fix kamatozással az olcsó és gyors finanszírozás lehetőségét teremtik meg a kkv-k számára. A koronavírus okozta nehéz gazdasági helyzetben pedig kiemelt jelentőséggel bír a likviditás, amely elősegítéséért a Hajrá konstrukció forgóeszközhitelei a korábbinál rugalmasabb feltételekkel érhetőek el és szélesebb körben felhasználhatóak. Amellett, hogy a vállalkozás a működési kiadásaira korlátozás nélkül fordíthatja, a munkaerő költségeit is finanszírozhatja az NHP Hajrá segítségével.  

Mezőgazdaság és kereskedelem az élen

A források összegét tekintve a kereskedelem és javítás szektorba jutott a legtöbb, hiszen mintegy 60 milliárd forintértékben szerződtek a kedvezményes hitelre az iparág szereplői.  Nem sokkal múlja alul a mezőgazdaság és feldolgozóipar ágazatok, ahová 52-52 milliárd forint körüli finanszírozást közvetítettek a pénzintézetek. Jelentős mértékben részesedett még az ingatlan szektor is, az e területhez tartozó cégek több mint 30 milliárd forint feletti összegben kötöttek megállapodást NHP Hajrá hitel felvételére.

Nem csak Budapest és környéke a kedvezményezett

Az NHP korábbi szakaszainak is kiemelt előnye volt, hogy országszerte segítették a gazdaság szereplőit. A számok most is azt tükrözik, hogy a szerződések összértékének több mint harmada (35 százalék) jutott Budapest, illetve Pest megyei vállalatokhoz. A dunántúli kkv-k részére történő forráskihelyezés is jelentősnek bizonyul, hozzávetőlegesen a szerződött hitelállomány 26 százaléka köthető a régióhoz. A két alföldi régió összesen 31 százalékosan részesült a forrásokból. Az ország északi régiójának vállalatait az összes kihelyezett hitel 8 százaléka gyarapítja.

(X)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF