Ítéletet mondanak Magyarországról és a gazdaságról, eldőlhet a forint sorsa

Ítéletet mondanak Magyarországról és a gazdaságról, eldőlhet a forint sorsa

A hét számos gazdasági eseménnyel és adatközléssel szolgál, amelyek jelentős hatással lehetnek a magyar és a globális piacokra egyaránt. Itthon először a keddi MNB kamatdöntés miatt izgulhatunk, majd pénteken az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról. A tengerentúlon pedig érkezik az első negyedéves amerikai GDP-adat, majd a Federal Reserve által leginkább figyelt PCE-inflációs mutató márciusi számait is közzéteszik. Mindez nagy nyomást helyezhet a forintra.

Megszólalt az MNB az aranytartalékról

Megszólalt az MNB az aranytartalékról

Az elmúlt hónapokban ismét a figyelem középpontjába került az arany, mint jegybanki tartalékeszköz és mint a stabilitás szimbóluma. A Magyar Nemzeti Bank pénz- és devizapiaci igazgatója, Veres István Attila most részletesen bemutatta az elmúlt évek aranypiaci folyamatait, trendjeit, emellett pedig a hazai aranytartalék alakulásáról is említést tett.

Kuti Zsolt: az MNB-nek fontos a forintárfolyam, felértékelődött a szerepe

Kuti Zsolt: az MNB-nek fontos a forintárfolyam, felértékelődött a szerepe

A jegybank lassabb kamatcsökkentésekre vált, de az év közepére így is elérjük a régiós reálkamatok szintjét - mondja Kuti Zsolt. A Magyar Nemzeti Bank vezető közgazdásza a Portfolio-nak adott interjújában elmondta, hogy a pénzügyi piacaink stabilitása egy ideje több figyelmet kap a jegybanknál, ezen belül az árfolyam szerepe pedig több okból jelentősen felértékelődött. A magasnyomású gazdasághoz szükséges feltételek jelenleg jóval kevésbé vannak meg, mint 2020 előtt, ezért fennáll a veszély, hogy a magyar gazdaság visszakerül a stop-go ciklusok fogságába.

Magyarok millióinak a lakásügyébe nyúlt bele a kormány, most bejelentették az eredményeket

Magyarok millióinak a lakásügyébe nyúlt bele a kormány, most bejelentették az eredményeket

3,3 millió magyarországi lakóingatlan tulajdonosa nyert jogot idén először arra, hogy egy márciusi extra felmondási lehetőség révén kedvezőbbre cserélje meglévő lakásbiztosítását. Az NGM és az MNB mai közös sajtótájékoztatóján bejelentették: a szakértők döntő többségének a várakozását felülmúlva 461 ezer ügyfél aktivizálta magát a kampány április 2-ai lezárultáig, ebből 285 ezer volt a szerződéskötések és 176 ezer az átdolgozások száma, a piaci koncentráció csak kis mértékben mérséklődött. A kampányt a kormány és a jegybank is sikeresnek értékelte, de megkezdik a szakértői munkát annak továbbfejlesztésére.

Bemondta a magyar jegybankár: eljött a lassítás ideje

Bemondta a magyar jegybankár: eljött a lassítás ideje

A közel egyéves kamatcsökkentési sorozat után, melynek keretében a Magyar Nemzeti Bank 18%-ról 8,25%-ra csökkentette az irányadó kamatlábat, itt az ideje a lassításnak - mondta Pleschinger Gyula, a Monetáris Tanács tagja a Bloombergnek adott pénteki interjújában. Azt is elárulta, hogy júniusra hová érkezhet a kamatcsökkentéssel a jegybank. Közben a jegybankár a napokban bejelentett költségvetési kiigazítás méretét is értékelte.

MNB: jön az újabb tőkeemelés a hazai pénzügyi vállalkozásoknál

MNB: jön az újabb tőkeemelés a hazai pénzügyi vállalkozásoknál

A hazai pénzügyi vállalkozások – a biztonságos működés fenntartása érdekében – sikeresen növelték induló tőkéjüket tavaly év végéig. A jogszabály alapján ugyanakkor 2026. december 31-ig még magasabb tőkeszintet kell elérniük. A tőkeemelés és a tulajdonosi befolyásoló részesedés változása továbbra is bejelentési vagy/és engedélyezési kötelezettségekkel jár az érintett piaci szereplőknek. Ehhez az MNB engedélyezési útmutatóval, a témával kapcsolatos gyakori kérdések és válaszok közzétételével nyújt segítséget - írja az MNB közleményében.

Értékelte az MNB a mai inflációs adatot

Értékelte az MNB a mai inflációs adatot

A jegybank alternatív alapmutatói is megerősítik, hogy egyelőre tart a dezinfláció Magyarországon. A keresletérzékeny és a ritkán változó árú termékek éves drágulási üteme egyaránt mérséklődött, igaz, még mindig igen magas szintről.

A kriptopiac kockázataira hívja fel a figyelmet az MNB

A kriptopiac kockázataira hívja fel a figyelmet az MNB

A kriptopiaci szereplők – szolgáltatók, kereskedési platformok – által működtetett ökoszisztéma jelenleg még felügyelet, garanciális és kárviselési szabályok nélkül működik itthon. Alapvető fontosságú ezért, hogy a fogyasztók előzetesen tájékozódjanak arról: pontosan milyen kockázatai vannak az általuk igénybe veendő kriptoeszközöknek (pl. a Bitcoinnak), illetve kriptotőzsdéknek (pl. a Binance-nek) - írja legfrissebb közleményében az MNB. A jegybank eközben felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.

Eltűnt a bankfiókok fele Magyarországon - mégis mi folyik itt?

Eltűnt a bankfiókok fele Magyarországon - mégis mi folyik itt?

Szép lassan eltűnnek a bankfiókok a digitalizáció és a mobilbankolás miatt, az ATM-ek is fogyatkoznak a készpénzhasználat visszaszorulásának köszönhetően, a robotizáció és a mesterséges intelligencia pedig már a munkaerőt is képes kiváltani a bankoknál – gondolhatnánk. Ehhez képest ha ránézünk a magyar bankszektor számaira, e három elgondolás igazságtartalmát csak nyomokban fedezhetjük fel. A legnagyobb, 403 fiókos hálózattal az MBH Bank, a legtöbb, 1877 ATM-mel és 11 ezer dolgozóval az OTP Bank rendelkezik, de elkértük a többi bank számait is, és megnéztük, mi zajlott az elmúlt év(ek)ben e három területen a magyar bankoknál. Hasonló témákkal foglalkozunk a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciáján, nem érdemes lemaradni a szakmai rendezvényről!

Mindenhol kötelező lett, már bárkinek küldhetünk fizetési kérelmet

Mindenhol kötelező lett, már bárkinek küldhetünk fizetési kérelmet

Április elsejétől minden hazai fogyasztónak és vállalkozásnak lehetősége van fizetési kérelem elfogadásával, és arra válaszul azonnali fizetés kezdeményezésével teljesítenie fizetési tranzakcióit - hívja fel a figyelmet az MNB. A fizetési kérelem szolgáltatás például számlafizetéseknél, internetes vagy fizikai boltban történő vásárlásoknál is használható. A fizetési kérelemmel indított átutalások a vásárlók számára törvényileg biztosítottan minden esetben ingyenesek, míg a számlakibocsátók, kereskedők számára a jelenlegi megoldásoknál olcsóbb, kényelmesebb elektronikus fizetési alternatívát jelenthetnek a jegybank szerint.

Döntött az MNB a bankok tőkéjéről

Döntött az MNB a bankok tőkéjéről

A ciklikus kockázatok szintjét és a lakás- és hitelpiaci kockázatok alakulását figyelembe véve az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa 2024. márciusi döntése során nem változtatott a 2024. július 1-jétől 0,5 százalékos szinten aktiválódó anticiklikus tőkepufferráta mértékén - közölte honlapján a napokban a jegybank.

Szép csendben a hagyományos pénzügyi rendszer kudarcára készít gyógyírt az MNB

Szép csendben a hagyományos pénzügyi rendszer kudarcára készít gyógyírt az MNB

Az MNB jelenleg nem lát olyan piaci kudarcot vagy jegybanki célt, ami miatt egy széleskörűen elérhető lakossági digitális jegybankpénz platformot kellene elindítaniuk - jelentette ki Szombati Anikó az MNB digitalizációért és FinTech fejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója a BME által szervezett fintech rendezvényen. Ugyanakkor a jegybank ott akar állni a startvonalon, ezért is indítottak CBDC pilot projekteket. A rendezvényen a digitális jegybankpénzek szerepéről és a blokklánc technológiában rejlő lehetőségekről is szó volt.

Szégyenpadra kerültünk a nyugdíjpénzekkel, miközben a magyar állampapír-őrület csodájára jár Európa

Szégyenpadra kerültünk a nyugdíjpénzekkel, miközben a magyar állampapír-őrület csodájára jár Európa

Meglepően jó, nyolcadik helyezést ért el Magyarország a háztartási megtakarítások aktivizálása terén az EU-ban, legalábbis ezt mutatja az MNB Versenyképességi jelentése. Előkelő helyünk elsősorban a lakossági állampapírok piacán az elmúlt évtizedben végbement fejlődésnek és a megtakarítási ráta kedvező alakulásának köszönhető. Egyes területeken így is bőven akad szégyenkezni valónk: a nagyon magas készpénzállomány és a nagyon alacsony nyugdíjcélú megtakarítások alapján a sereghajtók közé kerültünk.

Lépett az MNB, máris látszik a fordulat a bankautomatáknál

Lépett az MNB, máris látszik a fordulat a bankautomatáknál

A Covid-19 járvány következményei nemcsak a személyes vásárlást és a készpénzes fizetéseket, hanem a magyar készpénzes infrastruktúrát is kedvezőtlenül érintették. 2019-hez képest 2022. év végére – több mint 400 ATM megszüntetésével – már 4000 alá csökkent a banki üzemeltetésben levő készpénzes automaták száma, és jelentős visszaesés volt tapasztalható a pénztárral rendelkező bankfiókok darabszámában is.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.