Alteo: lehetőségként kell tekinteni a hulladékra (x)

PR cikk
Lehetőségként érdemes tekinteni a hulladékra, mindegyik hulladékárammal lehet kezdeni valamit - mondta el a ortfolio Business podcastben Simon Anita, az Alteo Nyrt. fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese.
Simon Anita Fotó: Alteo

A szakember szerint hosszú távú célt fogalmazott meg az Európai Unió, amikor bevezette a körforgásos gazdaság és fenntarthatóság fogalmait a jogalkotásba. A körforgásos gazdaság célja, hogy újrahasználjuk azokat a dolgokat, amiket egyébként kidobnánk. Vagy próbáljunk meg "gondoskodni" róluk.

Nagyon sok energiát fektetünk abba, hogy kezdjünk valamit azzal a hulladékkal, amit kibocsátunk - akár a háztartások, akár az ipari vállalatok szintjén

- tette hozzá.

Az Európai Unió abba az irányba próbálja terelni az országokat és a lakosságot, hogy minél nagyobb arányban komposztáljon vagy szelektáljon már a háztartások szintjén is. A szervetlen hulladéknak - például a műanyagnak, papírnak - is megvan a maga útja: sok helyen megvalósul, hogy külön gyűjtőedényzetben lehet gyűjteni, és azt elszállítja tőlünk a közszolgáltató. Mindegyik hulladékárammal mást tudunk kezdeni.

A beszélgetés meghallgatható a Portfolio podcast csatornáján a nagyobb podcast platformokon, köztük a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten és itt, a cikkbe illesztett lejátszóban is:

Simon Anita beszélt arról is, hogy az Alteo hulladékgazdálkodási tevékenységének alapvetően két iránya van. A cégcsoport tulajdonában van egy olyan biogázerőmű, ami 2 megawatt beépített kapacitással rendelkezik, és a legnagyobb arányban hulladékot dolgoz fel, amelyek részben háztartási, részben ipari forrásból érkeznek.

A másik irány pedig az áruházláncokból kikerülő, lejárt fogyaszthatósági idejű anyagok feldolgozása. Ezek olyanok, amiket a lejárat után már nem tudunk elhasználni, csomagolóanyaggal együtt érkezik az Alteo üzemébe. Ez a hulladék villamos energiaként hasznosul, az erőmű 4 ezer család villamos energiájáról tud gondoskodni.

A cégcsoport nemrég akvirálta a Fegroup nevű céget: ezzel egy új piacra, az elektronikai hulladékok újrahasznosítására is belépett.

Az így keletkezett alapanyagok ipari felhasználásra, például a kohászatba kerülnek.

Simon Anita kiemelte: egyre hatékonyabb a társadalmi szemléletformálás és a tudatosság a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban. A fiatalok számára ma már szinte elképzelhetetlen, hogy ne szelektíven gyűjtsék a hulladékot, és a legtöbb család is szelektál.

Az Alteo hulladékmenedzsment divíziójáról IDE KATTINTVA kaphat bővebb információt.

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF