Az Agrárminisztérium azon dolgozik, hogy a jelenleg fejenként 5,7 kilogrammos éves magyarországi halfogyasztás minél előbb megduplázódjon - adta hírül az agrárminisztérum. A termelés azonban egyre inkább elszakad az igényektől. Szerencsére egyre több forrás áll az ágazat rendelkezésére, amiből a szükséges fejlesztések elvégezhetők.
AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE
Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.
Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.
Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.
EZ IS ÉRDEKELHET
A 2014-2020-as Magyar
Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) megvalósításához az Európai
Tengerügyi és Halászati Alapból Magyarországnak megállapított tagállami
kerettel és a nemzeti önrésszel együtt mintegy
15,5 milliárd forint áll
rendelkezésre. Az új költségvetési ciklusban pedig még kedvezőbb helyzet áll elő: magyar javaslatra az akvakultúra ágazatra
szánt uniós büdzsén belül az édesvizi
halgazdálkodásra szánt forrás részaránya 20 százalékra emelkedik. A rendelkezélsre álló pénzek a halgazdálkodás fejlesztését, a hazai
haltermelés és halfeldolgozás bővítését, valamint a halfogyasztást
ösztönző marketinget segítik.
A ponty a magyarok kedvence
A halfogyasztás bővülését az étkezési hal áfatartalmának 27 százalékról 5 százalékra csökkentése segíti, amit idén januártól élvezhetnek a vásárlók. A szaktárca adatai szerint az étkezési célra szánt hal mennyisége az
elmúlt években folyamatosan emelkedett Magyarországon, egyebek között az
intenzív afrikaiharcsa-termelés növekedésének
következtében, amely tavaly közel 3200 tonna halat állított elő. A teljes termelés évtizedek óta 20 ezer tonna körül mozog, ami 10 millió fővel számolva fejenként 2 kilogramm hal elfogyasztását tenné lehetővé. Az alábbi ábra léptékei pontosan érzékeltetik a halelőállítás és -fogyasztás közötti, növekvő ollót. A fogyasztás az utóbbi négy évben ugrott meg jelentősen, mialatt a termelés stagnált.
Nyolc évvel ezelőtt a hazai haltermelés a felhasználás bő felét fedezni tudta, ma viszont már csak a 34 százalékát képes. A korábban 3,7 kg körül mozgó éves halfogyasztás mára 5,7 kilogrammra nőtt, amelynek a kétharmada a határainkon túlról érkező tengeri hal.
Egyszóval a tengeri halászattal foglalkozó nemzetek profitáltak az egészségtudatosabb, magyar fogyasztásból. Ha az igények valóban 11 kilogramm fölé emelkednek, akkor a magyar haltermelésnek igencsak össze kell szednie magát, ha legalább a mostani önellátottsági szintet tartania akarja.
Forrás: KSH