Agrárminisztérium: 3,1 milliárdos krízistámogatást kapnak a haltermelők

Agrárminisztérium: 3,1 milliárdos krízistámogatást kapnak a haltermelők

Az elmúlt időszak takarmányár emelkedése, az orosz-ukrán háború okozta többletköltségek és a tavalyi esztendő aszálya olyan súlyos hatással volt a magyar haltermelésre, hogy a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program felszabaduló forrásaiból 3,1 milliárd forintos keretösszegű krízistámogatási konstrukciót dolgozott ki és hirdetett meg az Agrárminisztérium - jelentette be Feldman Zsolt.

Kiderült: 10-20%-kal drágulhat idén a karácsonyi halászlé

Kiderült: 10-20%-kal drágulhat idén a karácsonyi halászlé

A takarmányárak növekedése miatt 10-20 százalék közötti mértékben emelkedett az idén a halak ára, de eddig nem tapasztalták, hogy emiatt kevesebb fogyna a karácsonyi időszakban – jelezte Simon Károly, a hortobágyi halgazdaság vezérigazgatója az MTI-nek.

A britek nem engednek a franciákkal vívott

A britek nem engednek a franciákkal vívott "tengeri csatában"

A brit kormány álláspontja változatlan a halászati jogokkal kapcsolatban - mondta Boris Johnson miniszterelnök, és saját bevallása szerint értetlenül áll az előtt, hogy Franciaország meg akarja büntetni a briteket az EU-ból való kilépésért.

2024 karácsonyán már magyar lazacot ehetünk: Zalából érkezik

2024 karácsonyán már magyar lazacot ehetünk: Zalából érkezik

Intenzív, szárazföldi (vagyis tengervizet nem igénylő) lazactenyésztésbe kezd a Zalmon Kft. Zalaegerszegen, a következő év elején induló fejlesztésre a cég közel 3 milliárd forint uniós támogatást nyert el. Sagyibó Viktor, a Zalmon Kft. alapítója és ügyvezető igazgatója a Portfolio-nak elmondta: a speciális lazacfarm nem csupán Magyarországon, de a közép európai régióiban is egyedülálló halgazdasági befektetésnek számít. A cégvezető a megtérülésért nem aggódik: az előrejelzések szerint az évtized végére a lazackereslet harmadával bővülhet.

Hiány lehet magyar halból a piacon

Hiány lehet magyar halból a piacon

Ilyen kevés hal, mint most, még nem volt Magyarországon március végén, aminek a jól sikerült karácsonyi szezon és a korán beindult export az oka - mondta a Világgazdaságnak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője, aki szerint május végére elfogynak a piacérett halak a hazai tavakból, és júliusig tartó hiány alakulhat ki a magyar piacon.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.