Kövesse LinkedIn és Facebook oldalunkat!
Tájékozódjon eseményeinkről 6 iparágban: Offline és Online konferenciák
×

Hosszú Franciska

Vállalat: Hosszú Tányér
Beosztás: tulajdonos
Hosszú Franciska vagyok, az ország legkisebb fine dining éttermének, a Hosszú Tányérnak a tulajdonosa és egyben két fős személyzetének egyik tagja. Közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, majd a PTE Felnőttképzési Karán végeztem humán szervezőként. Második diplomámat szintén a Pécsi Tudományegyetemen, Európa politika szakon szereztem. Fiatalkori terveim között nem szerepelt a vendéglátás. Első munkahelyemen a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökségnél rálátásom lett a térségi turisztikai fejlesztésekre, de még ekkor sem gondoltam, hogy eljön az idő, amikor egészen más kapcsolatba kerülök ezzel a szegmenssel. 2008-ban és 2010-ben születtek a gyermekeim. Ők a szakmai utamba is változást hoztak. Az otthon töltött néhány év alatt figyeltem meg jobban, más szemmel saját lakóhelyemet és környezetét. Megláttam benne a kiaknázatlan lehetőségeket, olyanokat, amelyeknek a megvalósítása akár az egész térségre hatással lehet. Kezdeti tervem közösségi tér létrehozása volt, amely városi közeget csempész a falu életébe, miközben megőrzi annak értékeit. A másik törekvésem pedig a környékünkre látogató turistának megmutatni, milyen kincsek bújnak meg Hosszúhetényben. (természeti környezet, őstermelők, kézművesek, falusi környezet, hagyományőrzés és kikapcsolódási lehetőségek) Ez a Hosszú Kávé létrehozásával valósult meg 2015-ben. Kávézó, pékség, cukrászda, közösségi tér lett családbarát szellemiségben működtetve. A kávézóban megtapasztaltam, milyen érzés az adott termék értékesítésén túl valami többet, valami mást nyújtani a vendégeknek. Ez adott lendületet a következő projekthez, a Hosszú Tányérhoz. Kezdetben egy kibérelhető konyhát képzeltem, amelyet baráti társaságok vehetnek igénybe. A felújítás során azonban komolyodtak a tervek, étterem lett. Pécsi célközönségre számítottam. Az elképzelés az volt, hogy jöjjenek hozzánk a hétköznapi nyüzsgésből megpihenni és nagyon jót enni. A vendégek azonban felülírták ezt, és az ország legtávolabbi pontjairól érkeztek elsősorban a foglalások. Ez a munkámra és a koncepcióra is hatott, a covid alatti kötelező bezárás idejét a működés átgondolására fordítottam. A fő kérdés az volt, hogy azt a típusú személetet, amit a kávézóban sikerült megvalósítani, miképpen lehet olyan szintre emelni, hogy tartósan vonzó legyen az ország távoli helyein élők számára is. Az elmúlt két évben már tudatosan tereltem a vállalkozást egy általam fenntarthatónak gondolt irányba a hagyománytisztelet, közvetlenség, és minőség mentén. Az étterem egyetlen felszolgálója is lettem a már meglévő feladatköreim mellett. Kizárólag az a cél lebegett a szemem előtt, hogy a vendég egyedi figyelmet és egyedi ételt kapjon, mindezt egyszerűen, barátságos légkörben. Míg ezen dolgoztunk maroknyi csapatommal, három meglepetésszerű elismerés is érkezett, amelyre egyáltalán nem számítottunk: a Baranya Megyei Idegenforgalmi díj, a Dining Guide Top100 és a Michelin ajánlás, Sakura két virág. Ezek megerősítettek abban, hogy az irány jó, ugyanakkor a felelősség is nagy, ami ezzel jár.

Korábban a következő Portfolio konferencián vett részt előadóként:

Önnek ajánljuk

Portfolio Sustainable World 2025

Portfolio Sustainable World 2025

2025. szeptember 4.
Portfolio Property Awards 2025

Portfolio Property Awards 2025

2025. november 5.
Iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!

Hírek, eseményajánlók első kézből

A feliratkozással elfogadom az  Adatkezelési tájékoztató 
Elmúltam 16 éves.