A magyarok fele szeretne mélyebb EU-integrációt

Portfolio
A magyarok 51 százaléka támogatja az Európai Unió tagállamainak szorosabb integrációját, de ennek kiteljesedett formáját, az Európai Egyesült Államok koncepcióját csak a társadalom nagyjából ötöde támogatná - derült ki a 24.hu megrendelésére a Závecz Research által áprilisban készített reprezentatív felmérésből.
A felmérés néhány főbb eredményei:
  • A magyaroknak csak a fele, 51%-a, támogatja az Európai Unió tagállamainak szorosabb integrációját, azaz a közös döntéshozatal kiterjesztését újabb területekre. A megkérdezettek 42 százaléka ezzel szemben a jelenleginél lazább együttműködést és szélesebb tagállami döntési jogköröket szeretne, míg 7 százalék nem tudott vagy akart válaszolni.
  • A pártkötődés alapján jelentős az ellentét, mert míg az ellenzéki szavazók 69%-a támogatná a mélyebb integrációt, addig a kormánypárt szimpatizánsainak csak 41%-a nyilatkozott ugyanígy.
  • Életkor alapján az integráció elmélyítésével kapcsolatban a fiatalok és a budapestiek a leglelkesebbek: a 18 és 29 év közöttiek 57 százaléka pártolja a szorosabb európai együttműködést, míg a fővárosban élőknek a 62 százaléka.
  • Az integráció kiteljesedettebb formájáról, az Európai Egyesült Államok gondolatáról, csak a magyarok 43 százaléka hallott. A legnagyobb arányban a felsőfokú végzettségűek (61%) mellett a 60 évesnél idősebbek (57%) hallottak erről, a többi korosztálynak alig több mint a harmada tájékozott a kérdésben.
  • Azok között, akik hallottak erről a koncepcióról, többen vannak azok, akik nem örülnének egy Európában létrejövő szövetségi államnak (49:40 az arány az ellenzők javára), de nagyon jelentősek az eltérések a különböző társadalmi csoportok között. A kormánypárti szavazóknak mindössze a 13 százaléka támogatja az elgondolást, míg a javaslatot ismerő ellenzéki szimpatizánsoknál 72 százalék ez az arány.
  • Földrajzilag is jelentős a megosztottság: míg a budapestiek 45, a városiak 50 százaléka nyilatkozott kedvezően a koncepcióról (45, illetve 41 százalékuk pedig elutasítóan), addig a falusiaknak csak a 22 százaléka támogatja az Európai Egyesült Államok gondolatát, 61 százaléka ellenzi.


Egy másik minapi felmérés azt hozta ki, hogy a magyarok jelentős része azt szeretné, ha az EU-pénzek elosztását egy a magyar kormánytól független uniós szerv végezhetné el, ami azt is jelenti, hogy a közvetlenül Brüsszelben elosztott, de Magyarországon hasznosuló pénzeket támogatja jobban a magyar lakosság, ami áttételesen szintén felfogható az integráció mélyítése felé teendő lépésnek:

Mi az az Európai Egyesült Államok? Az Európai Egyesült Államok támogatói azt javasolják, hogy az EU-t alkotó 28 (britek nélkül 27) tagállam még szorosabban működjön együtt a meglévő területeken, illetve új területeken is, így közelítsen a közösség berendezkedése a szövetségi (föderatív) állam felé. Az elképzelések szerint az Európai Egyesült Államoknak lehetne például közvetlenül választott elnöke, az Európai Bizottság helyett valódi kormánya, az Európai Tanács helyett szenátusa, és egy a mostaninál erősebb hatáskörökkel rendelkező parlamentje. Az európai integráció pedig kiterjedne olyan területekre is, amelyeken az EU-nak jelenleg nincsenek vagy csak minimálisak a hatáskörei, mint például a közös védelem, a szociálpolitika és az adópolitika.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF