Háromszögek a kereskedésben - Technikai elemzés alapok

Portfolio
A nagyobb árelmozdulásokat gyakorta konszolidáció követi, mikor is egy szűkebb sávban le-föl hullámzik az árfolyam. Mint az alakzatok többsége, a háromszög is ezeknek a konszolidációs szakaszoknak köszönheti kialakulását, ahol is fokozatosan csökkenő hullámok alakítják ki a jellegzetes háromszög formát.

1 2

Háromszögek kialakulása:.
A háromszögek talán a leggyakrabban előforduló alakzatok, amelyeket általában könnyen azonosíthatóak a grafikonon. Sajnos a formáció jelzései nem tartoznak a legmegbízhatóbbak közé, gyakoriak a téves kereskedési szignálok, és az alakzat által jelzett célárfolyamok is ritkán teljesülnek. A háromszög jelezheti a trend folytatódását, amikor is az oldalazást követően az árfolyam folytatja a trendirányú mozgást, illetve trendfordulót is, amikor a trenddel ellentétes irányba tör ki a formációból az árfolyam.

Háromszögek kialakulása
A háromszögeket egy alsó és egy felső trendvonal alkotja. Előbbi a hullámzó árfolyamgörbe csúcsaira, utóbbi a mélypontokra fektetett egyenes. Ha az egyeneseket egy grafikonrajzoló program segítségével berajzoljuk, láthatóvá válik a háromszög, és az, hogy az árfolyamok egy pont felé konvergálnak. Alapvető kívánalom a háromszöggel szemben, hogy a felső trendvonal minimum két csúcsot érintsen, míg alsó trendvonaltól két mélypont összekötését várjuk.

A háromszögek egyik jellemző tulajdonsága, hogy az árfolyam konszolidálódásával párhuzamosan folyamatosan csökkenő forgalom figyelhető meg. A háromszög felépülése közben az árfolyam egy rugóhoz hasonlóan egyre inkább összenyomódik, az alakzat emiatt egyre jobban beszűkül. Ezt követően az árfolyam valamilyen irányba kitör a háromszögből. A kitörést általában a megnövekedett forgalom is megerősíti. A kitörés kereskedési jelzésként szolgál, és a várható árfolyammozgás irányát jelzi a befektetőknek.

1 2

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF