Egy ezeréves technológiával hűtik le Európa egyik legforróbb városának utcáit

Portfolio
Európa egyik legforróbb éghajlatú városában, a spanyolországi Sevillában szeretik az emberek a nyári estéket a szomszédokkal és az utcabeliekkel való „hűvös csevegéssel”, a charla al frescóval tölteni. Az emberek közösségimédia-függése mellett azonban most már a globális felmelegedés is veszélyezteti ezt a szokást. A perzsáknál már évezredek óta ismert technológia viszont most segíthet lehűteni a város egyes részeit.

A Bloomberg ugyanis azt írja, hogy az árnyékolás, illetve a hőség elleni védekezés más, hagyományos eszközei most már sok helyen nem elégségesek. Sevilla válasza erre a CartujaQanat, egy 5 millió eurós kísérleti projekt, amelynek célja az, hogy 10°C-kal csökkentse az átlagos hőmérsékletet egy-egy utca környékén. A 80%-ban európai uniós forrásokból finanszírozott projekt októberben készülhet el.

Az átlaghőmérséklet csökkentése érdekében a mérnökök a qanatok ősi perzsa technológiájának másolatát találták ki. Ezek a több mint 1000 évvel ezelőtt kifejlesztett rendszerek olyan földalatti csatornák építéséből állnak, amelyek a vizet egy nagy, hűtendő területen vezetik át. A csatorna mentén átfúrt függőleges aknák a föld alatt levő levegőt vezetik a felszínre, csökkentve ezzel a felszín feletti hőmérsékletet.

Az elsőként üzembe helyezendő új rendszer egy régi qanatot vált fel, amelyet először 1992-ben használtak a modern Sevillában kísérleti projektként, amikor a város a világkiállításnak adott otthont. Segített 3°C-kal csökkenteni az utca hőmérsékletét, de a csatorna vizét működtető motorokat akkor még fosszilis tüzelőanyaggal működtették. Most az Universidad de Sevilla mérnökei által kifejlesztett technológia lehetővé teszi, hogy ez a rendszer megújuló energiával működjön.

Egy másik kísérleti csavarral a hűvös földalatti vizet a föld fölé szivattyúzzák, és egy épület tetejére irányítják. Onnan lecsorog a porózus falakon, és segít csökkenteni a belső és külső hőmérsékletet. A rendszerhez csatlakozó speciális padok olyan felületeket hoznak létre, ahol az emberek leülhetnek, és regenerálódhatnak - mondta Lucas Perea, az EMASESA, a sevillai közüzemi vízszolgáltató vállalat vezetője. "Ez sci-finek hangzik, de egy csomó helyre alkalmazható a városban" - mondta. "Csak egy kis képzelőerőre van szükség, és a helyi érdekeltek bevonására."

Miközben az EMASESA segít a CartujaQanat projekt fejlesztésében, ugyanezt a technológiát fogja alkalmazni Sevilla egyik fő sugárútja mentén található úgynevezett "komfortszobákban" is, ahol az emberek menedéket kereshetnek majd a tikkasztó hőség elől. Tárgyalásokat folytat a városi metró- és buszvállalatokkal is, hogy hasonló rendszert hozzanak létre a város fő kommunikációs csomópontjain belül.

Az olyan régi hagyományoknak, mint a charlas al fresco, nem kell eltűnniük - mondta Perea. De egyre nehezebb lesz megtartani őket, ha nem találjuk ki, hogyan kezeljük óvjuk meg a köztereket a globális felmelegedéssel szemben – fogalmazott.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF