IT-forradalom zajlik a BÉT-en

Portfolio
A bécsi tőzsde által kereskedési terminál szállítására kiírt tendert egy magyar cég, a Dorsum Zrt. nyerte el. Az új kereskedési terminál bevezetése azonban nem csak a bécsi tőzsdét, hanem a CEESEG csoport tulajdonában lévő többi börzét is érinti, így a Budapesti Értéktőzsdét is. Az új terminál a tőzsde tagjainak munkáját hivatott megkönnyíteni azáltal, hogy kibővített funkciócsomagot és a más tőzsdéken való kereskedést is biztosítja majd. Ezúttal nem a Xetráról, a decemberben induló kereskedési rendszerről van szó, hanem egy olyan kereskedési terminálról, amely a tőzsdék tagjai számára jelent majd alternatív megoldást a kissé réginek számító jelenlegi terminállal szemben.
A bécsi tőzsde modern kereskedési terminálra vált

A Xetra bevezetésben is aktív magyar IT-cég, a Dorsum Zrt. nyerte el a bécsi tőzsde (Wiener Börse AG - WBAG) által meghirdetett tendert, amely egy új kereskedési terminál bevezetéséről szól. A projekt célja a több évtizede kifejlesztett terminál lecserélése egy újabb, több funkcióval rendelkezőre. A WBAG többségi tulajdonosa - a bécsi tőzsde mellett - a közép-kelet-európai régió három másik (budapesti, prágai, ljubljanai) tőzsdéjének is. A négy tőzsdét tömörítő szervezet elnevezése CEESE Group.

Az új terminálon keresztül egyszerre lehet a négy tőzsdén valamint, a frankfurti börzén is kereskedni. "A Xetra kereskedési rendszer a frankfurti tőzsde tulajdonában van, az általuk biztosított kereskedési terminál azonban több mint 10 éves, ezért jelen pillanatban nem azt használják a kereskedők, hanem általában valamilyen saját megoldásuk van erre. A bécsi tőzsde ezért is döntött úgy, hogy egy profi terminált bocsájt rendelkezésre tagjai számára" - fejtette ki Csorba Gyula, a Dorsum Zrt. fejlesztési igazgatója.

"A fejlesztés lényegében véve arról szól, hogy a norvég partnerünkkel közös ClavisFront nevű termékünket a bécsi tőzsde által elvártan, testre szabva tegyük elérhetővé a börze tagjai számára, CEE Trader néven". A terminálon keresztül elérhetőek lesznek többek között a kereskedési és piaci adatok, a tőzsdei hírek és az árjegyzési funkció az összes CEESEG tőzsdén, így a BÉT-en is.

A terminál fizikailag a bécsi tőzsde szerverparkjában kerül elhelyezésre. "Mi adjuk a szerver komponenseit, illetve partnercégünk a felületet, így együtt szállítjuk a megoldást. Július elsejével hivatalosan is elindult a felhasználói teszt, vagyis a bécsi tőzsde informatikai környezetében integrálva működik a rendszer a tesztXetra tőzsderendszerre kapcsolódva. Komoly eredmény, hogy ilyen sokáig jutottunk el két és fél hónap alatt" - mondta el a projekt aktuális állásáról Rokob Imre, a Dorsum Zrt. projekt igazgatója, aki hozzátette, hogy a kivitelezés mellett komoly erőforrásokat kellett mozgósítaniuk a jogi háttérmunka elvégzéséhez is. Mivel a megrendelő négy ország felhasználói számára szeretné biztosítani a folyamatos és megbízható működést, az eltérő jogszabályi háttér összehangolása elengedhetetlen volt.

Mit tud majd az új terminál? A CEE Tradernek támogatnia kell az azonnali értékpapír szekciókban kereskedhető instrumentumok, úgymint a részvények, EFT-ek, certifikátok adás-vételét, minden CEESEG piacon kötött ügylet esetében. A kereskedést támogató értékpapír-árfolyam adatok és a hírszolgáltatások valós idejű megjelenítése szintén elérhető lesz a platformon. Ezen kívül az alábbi funkciókat biztosítja a CEE Trader: - Multi-market access: egy bejelentkezési jelszóval több piac elérése. Egy alkalmazás futtatása, egy idejű kereskedhetőség több piacon. - Felhasználó-alapú testre szabhatóság: ablakok, elrendezés, színvilág, szűrések - Interaktív grafikonrajzoló funkciók - Manuális árjegyzés támogatása - Adatállományok exportja és importja - Riasztás funkciók - Ajánlat és kötés monitoring

Mikor lesz elérhető a BÉT-en?

A Budapesti Értéktőzsdén még a Xetra projekt befejezése előtt, július közepén a tagok rendelkezésére szeretnék bocsátani a terminált, hogy itt is megkezdődhessen a tesztelési folyamat. További két fázisa lesz a projektnek, novemberben képessé kell tenni a rendszert arra, hogy a budapesti tőzsdén kívül is lehessen vele kereskedni (tehát Ljubljanában, Prágában, Bécsben és Frankfurtban). A tervek szerint a jövő év elejétől pedig az árjegyzést is támogatja majd a rendszer.

A CEE Trader terminál

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF