Szolgálati közlemény

Xetra-rendszerátállás miatt téves záróárak és árváltozások szerepeltek a rendszereinkben.

Már megint kiütöttek egy magyar részvényt?  Ennek hétfőtől vége

Már megint kiütöttek egy magyar részvényt? Ennek hétfőtől vége

Már megint kiütöttek egy hazai részvényt, írtuk több alkalommal is az elmúlt napokban, amikor napi limittel emelkedett egy (jellemzően kis)papír árfolyama. Ennek hamarosan vége, ugyanis jövő hét hétfőtől új szabályok lépnek életbe a BÉT-en, többek között megszűnik a napi ajánlattételi limit, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a külföldi tőzsdék többségéhez hasonlóan a magyar tőzsdén is jöhetnek a korlátozás nélküli napon belüli emelkedések és esések.

Változás lesz a magyar tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde Zrt. vezérigazgatója a Tőzsdei Kereskedési Rendszer verzióváltása miatt elrendeli a 2019. november 29-i tőzsdenapon a Kereskedési Szakaszok időzítésének módosítását, illetve valamennyi nyitott ajánlat törlését. A Budapesti Értéktőzsde Zrt. azonnali kereskedését kiszolgáló Xetra Classic kereskedési rendszer 2019. december 2-ától frissítésre kerül a Xetra-T7 kereskedési rendszerre.

Vaskos meglepetés az Adidastól

Nem éppen arra számítottak az Adidas befektetői, mint amit ma a menedzsmenttől hallottak, ahelyett, hogy megemelte volna a cég az idei várakozásait, egyfajta profit warninggal álltak elő.

Egyelőre nem hozta el az aranykort a Xetra

Tavaly december elején indult el a BÉT-en a Xetra, az új kereskedési rendszer, amelyhez nagy reményeket fűzött a tőzsde és a piaci szereplők többsége is. Az azóta eltelt három hónapban a befektetési szolgáltatók tapasztalatai szerint egyelőre nem nőtt a kereskedési forgalom a magyar piacon, ugyanakkor a technológiai fejlődés mellett a Xetra kinyitotta a kaput a külföldi befektetők előtt.

Akadozik a kereskedés a BÉT-en

A mai kereskedésben problémák adódtak a BÉT-en a Xetra rendszerrel, olvasói levelek alapján úgy tűnik, több brókercég ügyfeleit is érinti a fennakadás.

Mennyit eshet ma a Richter?

2013. december 6-tól a Xetra kereskedési rendszer működik a BÉT azonnali piacán, az új platform új szabályokat is hozott. A szélsőséges ármozgások kezelésére statikus és dinamikus volatilitási szünetek kerültek bevezetésre. Az alábbiakban elmagyarázzuk, hogyan működnek.

Hamarosan betörhetnek a robotok a magyar tőzsdére

Nemrég a magyar tőzsdén és a brókercégeknél is megtörtént az átállás az új kereskedési rendszerre, a Xetrára. Az új rendszer gyorsasága és robosztussága, valamint az elérhetővé vált gyorsabb adatkapcsolat révén az algoritmus alapú robotkereskedést is támogatja. A BÉT azonban nem kizárólag IT-projektként kezeli az átállást, a tőzsde kereskedési szabályzata is megújul. A Xetra bevezetésében kulcsszerepet játszó informatikai fejlesztő cég, a Dorsum IT-igazgatója szerint az árjegyzői modell kialakítására még körülbelül másfél évet kell várni. Csorba Gyula azt is elárulta, hogy az átállás költségei miatt a sokak által várt brókerpiaci konszolidáció elmaradt. A projekt során megszerzett tudást felhasználva külföldi piacokon is szerencsét próbál a magyar cég.

Egy nap alatt 50 százalékot is emelkedhetnek a magyar részvények?

Ma reggel 9-kor indul a hazai tőzsdén a Xetra rendszer. A rendszercsere alapos előkészítése miatt a BÉT és a brókercégek várakozásai szerint a befektetők nem sok mindent vesznek majd észre a rendszercseréből, néhány dolog azonban máshogy működik majd a Xetrán, mint a jelenleg futó MMTS II rendszeren. Az alábbiakban összegyűjtöttük a befektetőket érintő legfontosabb változásokat. A címben feltett kérdésre egyébként NEM a válasz, mert bár az új rendszerben változik a nagyobb ármozgások kezelése, a 15 illetve 20 százalékos maximális napi elmozdulást lehetővé tevő limit nem változik.

A hazai befektetők még mindig a magyar tőzsdét preferálják

A hazai befektetők még mindig igénylik azt, hogy támogatást kapjanak a befektetési döntéseikben, ebben talán változást hozhat a Xetra bevezetése, hiszen egyre több instrumentumban köthetnek egy platformon keresztül a befektetők, mondta el lapunknak Buró Szilárd, az Equilor üzletfejlesztési vezetője. Bár a hazai befektetők egyre nyitottabbak a külföldi részvények vagy a devizák iránt, jellemzően még mindig a hazai tőzsdét preferálják.

Új időszámítás a magyar tőzsdén

Fontos mérföldkő a Budapesti Értéktőzsde és így a magyar befektetők számára december 6., elindul ugyanis a Xetra, az új kereskedési rendszer. A Xetrát Európa 18 országában mintegy 250 brókercég és bank 4500 üzletkötője használja, ezzel 11 ezer részvényhez, 900 ETF-hez és 800 ezer strukturált termékhez biztosítva hozzáférést a befektetőknek. A Xetra indulása alkalmából szervezi meg következő befektetői klubját a Portfolio.hu a BÉT támogatásával, hogy a magyar befektetők első kézből ismerhessék meg a változásokat. A két meghívott szakmai előadó segítségével bemutatjuk, hogy mi is az a Xetra, körbejárjuk, hogy decembertől milyen változásokra készülhetnek a befektetők. Szó lesz a befektetők védelméről és a legfontosabb jogi szempontokról.

December 6-án indul a Xetra

A Budapesti Értéktőzsde Igazgatósága 2013. november 22-i ülésén megerősítette korábbi döntését a Xetra kereskedési rendszer bevezetésének időpontjáról. A Xetra december 6-án reggel 9 órakor indul.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a friss inflációs adat! Még csökken a drágulás üteme Magyarországon
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.