Dübörög a magyar Erste Bank

Portfolio
Jól megy a magyar Erstének: 42 milliárdos adózás előtti eredménnyel zárta az év első 9 hónapját, ami csaknem 16%-os tőkearányos megtérülést jelent. Egy év alatt 21%-os hitelállomány-növekedést ért el a bank - a vállalati és a lakossági üzletág is nagyot nőtt, előbbiben a hitelállomány egy év alatt 47%-kal (!) bővült, utóbbiban a hitelkihelyezés idén közel duplázódott. Teljes nem teljesítő hiteleik aránya 3,9%-ra esett, és nem adják fel a lakás-takarékpénztárukat.
A bank első 9 havi teljesítményéről az alábbiak derültek ki a sajtótájékoztatón:

"Normalizálódott" a helyzet a nettó céltartalék-visszaírások terén (jelentősen csökkent ennek pozitív eredményhatása), így a bank adózás előtti eredménye a tavalyi első 9 havi 53,095 milliárd forintról 42,225 milliárd forintra mérséklődött - ismertette Jelasity Radován elnök-vezérigazgató.

  • A marzsok további csökkenését a volumenek növelésével tudta kompenzálni a bank, így a működési eredmény közel 16%-kal emelkedett.
  • A bank ügyfélhiteleinek nettó állománya 21,4%-kal emelkedett egy év alatt, miközben az ügyfélbetétek állománya 15,8%-kal nőtt.
  • A hitel/betét arány 65,9%-ról 69,1%-ra nőtt a banknál.
  • A lakáshitelek folyósítását csaknem duplájára növelte a társaság az első 9 hónapban, ezzel a piaci részesedése az új folyósításban 12% környékére emelkedett.
  • A személyi kölcsönök területén még nagyobb, 115%-os emelkedést értek el, így a piaci részesedésük 15% fölötti már.

Jövőre az ideinél 10-15%-kal nagyobb lakáshitel- és személyikölcsön-kiáramlásra számít Harmati László vezérigazgató-helyettes a bankszektorban, előbbi idén akár a 900 milliárd forintot, jövőre pedig az 1000 milliárd forintot is elérheti.

  • Nem adja fel az Erste közel 120 ezer ügyfélszerződéssel rendelkező lakás-takarékpénztárának jövőjét, dolgoznak az új termékeken, amellyel a cég önfinanszírozásának fenntartása is a céljuk.
  • A nem teljesítő hitelek aránya az Ersténél 6,0%-ról 3,9%-ra csökkent, amivel a nagybankok között "valószínűleg" piacvezetők - ezen belül a vállalatok körében mindössze mintegy 1% az NPL-ráta. Fordulat következett be a lakossági ügyfélhitel-állományban: a nem fizető hitelek aránya mellett az állománya is csökkent a banknál.
  • A költség/bevétel arány 58,2%-kal 55,1%-ra csökkent (tranzakciós adó hatása nélkül, ezzel viszont 50% lenne).
  • A Portfolio kérdésére Harmati László elmondta: ütemtervük szerint 2020-ban már mindenképpen működne Magyarországon is az Erste George platformja, jövőre már tesztelni fogják.
  • Közel 2600 milliárd forintra emelkedett a kezelt vagyon- és betétállomány az Ersténél, ezen belül a betétállomány kevesebb mint 50%-ot tesz ki, amivel unikálisnak mondhatók a nagybankok körében.

12 hónap alatt 186 milliárd forinttal, vagyis 47%-kal nőtt a vállalati üzletág hitelállománya, és idén év végére meghaladhatja a 600 milliárd forintot, amit a tervezettnél fél évvel hamarabb sikerül elérni - ismertette Szabados Richárd üzletágvezető. Csak idén 18%-kal növelték a vállalati hitelállományukat, az idei teljes évi növekedés is ennyi lehet.

  • A kereskedelmi ingatlanok (+30%) és a kkv-k (+12%) volt a legnagyobb a növekedés a banknál az év eddigi részében.
  • A jövőre induló új Növekedési Hitelprogramban 8-10%-os részesedéssel számol az Erste, középtávon pedig 750-800 milliárd forintos vállalati hitelállománnyal a 3. legnagyobb szereplők lennének a teljes piacon.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF