Betört az Erste Bank a magyar Tescókba

Betört az Erste Bank a magyar Tescókba

Együttműködési megállapodást kötött a Tesco és az Erste. Áprilistól a bank működteti – az Alfa biztosítóval közösen – a kereskedelmi lánc üzleteiben található pénzügyi pultokat.

Nincs megállás a bankoknál, dörzsölhetik a tenyerüket a tulajdonosok

Nincs megállás a bankoknál, dörzsölhetik a tenyerüket a tulajdonosok

Az elmúlt hetek gyorsjelentései alapján még soha nem ért el ilyen magas, 7,4 milliárd eurós nyereséget a Magyarországon nagybankként működő hat nemzetközi bankcsoport az év első három hónapjában. 16% fölötti átlagos tőkearányos megtérülésük a legjobb formájukat idézi, holott az üzleti környezet csak lassan javul: összesített hitelállományuk egy év alatt 3%-kal még vissza is esett. A vártnál sokkal ragadósabb kamatkörnyezet, a kifogástalanul törlesztő ügyfelek és a beinduló hitelkereslet hármas kombinációja viszont azt vetíti előre, hogy az év egészében sem lehet majd panaszuk a tulajdonosoknak a bankok teljesítményére.

Új vezetőséggel vág neki az év második felének az Erste

Új vezetőséggel vág neki az év második felének az Erste

A már bejelentett vezérigazgató-váltás mellett új operatív igazatót is kap az Erste Group július 1-jétől, Peter Bosek pedig vezérigazgatóként a lakossági üzletágért is felelni fog az osztrák bankcsoportnál.

Kilőtt az Erste profitja az első negyedévben

Kilőtt az Erste profitja az első negyedévben

Újra beindult a lakossági hitelezés a magyar Ersténél, az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya, köszönhetően elsősorban a CSOK Plusznak – ismertették a bank vezetői a mai sajtótájékoztatón. A növekvő működési bevételeknek és az extraprofitadó csökkenésének köszönhetően az Erste profitja jelentősen megugrott, közel 29 milliárd forintot elérve.

Nagy lendülettel kezdte az évet az Erste, az elemzőket is meglepték

Nagy lendülettel kezdte az évet az Erste, az elemzőket is meglepték

A Reuters 736 millió euróról szóló elemzői konszenzusát felülmúló, 783 millió eurós nyereségről számolt be az Erste Csoport. Az osztrák bankcsoport elsősorban a nettó kamatbevételek szempontjából múlta felül a piaci várakozásokat, ugyanakkor a csoport hitelállománya év elején még stagnált. A magyar érdekeltség 64 millió eurót hozott, ami csökkenő adóterhelés mellett a többszöröse az egy évvel korábbinak. Idén egészen jó, 15% feletti tőkearányos megtérülést szeretne elérni a menedzsment.

Puskalövés nélkül is leállhat az ukrán gázszállítás Magyarország felé

Puskalövés nélkül is leállhat az ukrán gázszállítás Magyarország felé

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adása. A műsor első részében azt jártuk körbe, hogy milyen körülmények között állhat le az Ukrajnán keresztüli orosz gázszállítás az európai piacok felé és ennek milyen következményei lehetnek. Vendégünk volt Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője. A második blokkban arról volt szó, hogy a Magyarországon működő német vállalatok aggódnak a jogbiztonság miatt, miközben szenvednek a visszaeső kereslet és a szakképzett munkaerő hiánya miatt is. Erről Szabó Dánielt, a Portfolio makroelemzőjét kérdezzük.

Megbírságolta az MNB az Erstét

Megbírságolta az MNB az Erstét

Az MNB 15 millió forint bírságot szabott ki az Erste Befektetési Zrt.-re az ügyfelek alkalmasságnak értékelése, az ügyfélkommunikáció rögzítése, kiszervezések, javadalmazás, IT sérülékenységvizsgálat és a panaszkezelés terén feltárt hiányosságok miatt - derül ki a jegybank közleményéből.

Megugrott a magyar gazdagok vagyona, de honnan ez a sok pénz?

Megugrott a magyar gazdagok vagyona, de honnan ez a sok pénz?

Az idei első negyedévet is végigkísérte a kedvező piaci hangulat, ez pedig a hazai privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyonra is kihatott: a Portfolio friss, Privátbanki Felmérése szerint március végén a magyar gazdagok számláján már közel 10 ezermilliárd forint volt, ami új rekord. A legnagyobb vagyont továbbra is az OTP Private Banking kezeli, de a többiek sem maradtak tétlenek: az OTP, az MBH, a K&H és az Erste privátbankja mellett immár a Raiffeisené is több mint 1000 milliárdos ügyfélállományt kezel.

Az MBH Bankot megbírságolta, az Erste Bankot figyelmeztette az MNB

Az MBH Bankot megbírságolta, az Erste Bankot figyelmeztette az MNB

Az MNB a bizalmi vagyonkezelő ügyfelek banki átvilágítását és az ehhez kötődő monitoringtevékenységet áttekintő témavizsgálata nyomán 10 millió forint bírságot szabott ki az MBH Bankra, míg az Erste Bankot figyelmeztetésben részesítette. Az intézkedések nem befolyásolják a hitelintézetek megbízható működését, de kijavításukra szükség van - közölte a felügyelet.

Nagyot szakítottak a magyar bankok tulajdonosai, jöhetnek a munkás évek

Nagyot szakítottak a magyar bankok tulajdonosai, jöhetnek a munkás évek

Enyhén csökkenő hitelállományuk ellenére majdnem 30 milliárd eurós nyereséget értek el a magyar nagybankok „anyabankjai” 2023-ban, ami csaknem másfélszerese az egy évvel korábbinak. A kitágult kamatmarzsok és az alacsony hitelbedőlések ritka kombinációja nemcsak osztalékfizetésre, de sajátrészvény-visszavásárlásokra is bőséges lehetőséget ad idén a legtöbb nemzetközi bankcsoportnál. A kamatkörnyezet csökkenésével viszont egyre jobban felértékelődik az üzleti volumentermelés a bankoknál, jöhetnek ismét a „munkás évek”. A legnagyobb profitot az UniCredit, a legmagasabb megtérülést viszont az OTP érte el tavaly csoportszinten.

Már figyelmeztetnek az elemzők: visszatér az infláció, hiába a kedvező adat

Már figyelmeztetnek az elemzők: visszatér az infláció, hiába a kedvező adat

Meglepte az elemzőket a vártnál kedvezőbb februári inflációs adat, de többen is azzal számolnak, hogy a szolgáltatások átárazódása miatt refláció jöhet. A prognózisoknál jobb fogyasztói árindex adat komplikált helyzetet teremt a Magyar Nemzeti Banknak, ha kitartanak a 100 bázispontos kamatvágás mellett, akkor a forintárfolyam támogatása gyengülhet. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint viszont már győzött a kormány az infláció felett.

Újra nyakunkon a 400-as euró?

Újra nyakunkon a 400-as euró?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében forintárfolyam volt a téma, ugyanis a hazai fizetőeszköz az elmúlt napokban gyengült és ennek vannak is jól azonosítható okai. Vendégünk volt Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője és Kaszab Balázs is, a Portfolio részvénypiaci elemzője, aki arról beszélt, hogy mit mond a forint jövőjével kapcsolatban a technikai elemzés. A műsor második részében arról volt szó, hogy miként válhat Magyarország komoly szereplővé a takarmányozási célú rovarfehérje előállításban és egyáltalán mekkora piacról beszélhetünk. Vendégünk volt Percze Rajmond, az Agroloop társalapító-ügyvezetője.

Rekordnyereséget ért el az Erste, szép osztalék jöhet

Rekordnyereséget ért el az Erste, szép osztalék jöhet

Az elemzői várakozásokat egy hajszállal felülmúló, 3,0 milliárd eurós nyereséggel zárta 2023-at az Erste Group, szemben a tőle "megszokott" 1,5-2 milliárd euróval. Éves összevetésben növekedést mutatott még a negyedik negyedév is, éven belül viszont már látszik a bevételcsökkenés, hiszen megkezdődött a kamatmarzs szűkülése. Részvényenként 2,7 euró osztalékot javasol kifejezetni idén a menedzsment, ami a jelenlegi árfolyammal számolva 7%-os osztalékhozamot jelent, emellett félmilliárd eurós részvény-visszavásárlást is terveznek. A magyar operáció 265 millió eurós nyereséget hozott, amivel az ötödik helyen végzett, a régiós piacoktól egyébként idén pozitív gazdasági fordulatot várnak Bécsben.

Nagyon bizakodó az Erste a Gloster bejelentésével kapcsolatban

Nagyon bizakodó az Erste a Gloster bejelentésével kapcsolatban

A Gloster Cloud a múlt héten egyesüléséről írt alá szerződést a Systemfarmer Zrt.-vel, a tranzakció lezárulásával a Microsoft legnagyobb hazai tulajdonú felhőszolgáltató partnercége jöhet létre. Az ügylettel kapcsolatban megszólalt az Erste elemzője, aki kifejezetten pozitívan értékelte a fejleményt.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Órákon belül olyan ítélet születik Magyarországról, ami a forint sorsát is eldöntheti
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.