Egyre több cég lép ki a fizetési moratóriumból, és készül beruházásra, fejlesztésre

Portfolio
Hamarosan véget ér a hitelek fizetési moratóriuma, új helyzetbe kerülnek a kkv-k. A Sberbank szakértői szerint az utóbbi hónapokban folyamatosan nő azon ügyfelek száma, akik kiléptek a fizetési moratóriumból, közülük nagyon sokan terveznek beruházásokat, fejlesztéseket és nagyon tudatosan keresik a megvalósításhoz szükséges pénzügyi megoldásokat.

A kormány döntése szerint a vállalkozások esetében azok kérhetik a fizetési moratóriumot 2021. november 1. utáni időszakra, amelyeknek a nettó árbevétele a kérelem benyújtását megelőző 18 hónapban legalább 25 százalékkal csökkent, valamint 2020. március 18. és a kérelem benyújtásának napja közötti időszakban nem kötött kedvezményes gazdaságélénkítő hitel, illetve kölcsön felvételére vonatkozó új szerződést. Akik hosszabbítani szeretnék a 2021. október 31-én véget érő fizetési moratóriumot 2022 június végéig, erről - a jogosultsági feltételek fennállása esetén - nyilatkozniuk kell majd a bankjuknak.

Az ügyfélkapcsolatokon nagyobb a hangsúly

Petrik Zsolt, a Sberbank KKV Üzletágvezetője a Portfolio-nak úgy fogalmazott, hogy a bankszektor számára az elmúlt másfél évben a legnagyobb kihívást talán a fizetési moratórium és az azzal kapcsolatos kommunikációs és informatikai feladatok jelentették, ezzel párhuzamosan pedig az ügyfelek valós pénzügyi helyzetének nyomon követése.

Mivel a piacon szinte minden bank ugyanazokat a támogatott konstrukciókat kínálta, a versenyben nagyobb hangsúly helyeződött az ügyfélkapcsolatokra, kiszolgálásra, rugalmasságra és ügyfélélményre

– jegyezte meg.

Egyre többen lépnek ki

Korsósné Maku Márta, a Sberbank Vállalati Termékfejlesztési és Értékesítés Támogatási Divízióvezetője kitért arra is, hogy a pénzintézetnél az utóbbi hónapokban folyamatosan nő azon ügyfelek száma, akik kiléptek a fizetési moratóriumból, közülük nagyon sokan terveznek beruházásokat, fejlesztéseket. Mint mondta, jelenleg a Széchenyi GO termékek dominálnak a kkv piacon, de a forgóeszköz-, és folyószámlahitelek korábbi súlya átbillent a beruházási hitelek irányába.

"Az ügyfelek talán a korábbi bizonytalan likviditási helyzet megoldását célzó és támogató forrás helyett most már bátrabban vágnak bele fejlesztésekbe és keresik erre a finanszírozást. A Széchenyi GO termékek mellett az egyedi konstrukciós termékeink és a kötvény programok népszerűek, ezek ugyanis kiegészítik a Széchenyi termékek által le nem fedett ügyféligényeket" – tette hozzá Korsósné, aki elmondta, 2020 második felében a kkv hitelügyletek meghatározó részét az NHP Hajrá! program keretében helyezték ki, leginkább a kereskedelemben, építőiparban és szolgáltató szektorban tevékenykedő vállalkozások éltek a lehetőséggel.

A cikk megjelenését a SberbankMagyarország Zrt. támogatta.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF