Megtorpant a forint zuhanása, de így sem néz ki szépen

Portfolio
Másfél nap alatt több mint tíz egységgel emelkedett az euró-forint jegyzés, így kedden már a 406-ös szintet is átlépte, aztán estére jött egy mérsékelt korrekció. Egyszerre több dolog is összeesküdött a forint ellen, melyek miatt megakadt a múlt heti erősödés.

Gyenge szinten ragadt a forint

Az esti kereskedésben már nem volt érdemi mozgás: az euró jegyzése 403,7 körül, a dolláré 397 körül ragadt a bankközi piacon. Ez azt jelenti, hogy tegnap késő estéhez képest (amikor szintén közel 2%-os forintesés történt) ma rendre 1,2%-os, illetve 1,1%-os forintesés következett be.

Az, hogy főként magyarspecifikus okok miatt következett be a tegnapi és mai forintesés, az alábbi grafikonból is jól látszik: a cseh korona (bordó vonal) csak kismértékben gyengült az euróval szemben, a lengyel zloty pedig lényegében stagnált (kék vonal). Így a háború kitörése előtthöz képest a forint 14%-os esésnél jár, a zloty 3%-osnál, a korona pedig bő 1%-os esésnél.

404 alatt az euró

Az esti kereskedésben kicsit tovább erősödött a forint: az euró jegyzései 403,5-ig süllyedtek a napközben megjárt 406,3-ról. A dollár jegyzései most 397-nél járnak a bankközi piacon.

Szakadó forint mellett újra itt vannak a 10%-os magyar állampapírhozamok

Az elmúlt két kereskedési napon a forint 12-14 egységgel zuhant az euróval szemben, ami jókora mozgásokkal járt az állampapírok másodpiacán is. Az 1-3 év körüli futamidejű papírok hozama 10% közelébe emelkedett, igaz ezeknél is feljebb voltak a hozamszintek július elején, amikor a forint történelmi mélyponton járt a 410 feletti régióban.

Szakadó forint mellett újra itt vannak a 10%-os magyar állampapírhozamok

Fordulat a dollárnál, ez most a forintnak is segít

A vártnál gyengébb amerikai ingatlanpiaci adatok (megkezdett házépítések), illetve erősebb ipari termelési adatok) összességében gyengítették délután a dollárt az euróval szemben, ami jól jött mélyrepülésben lévő forintnak is. Az EURUSD 1,012-ről 1,019-ig emelkedett, így a forint az euróval szemben 406-ról 404 körülig visszaerősödött, a dollárral szemben 401-ről 397-ig. Az euró délutáni erősödésében szerepe lehet annak, hogy a dél körül már 10%-os pluszban járó következő havi gáztőzsdei árak mérséklődni kezdtek estéhez közeledve.

Kis megnyugvás délutánra

A nap második felére megtorpant a forint esése, de a 404,25 körüli árfolyam még mindig 1,3%-kal magasabb a tegnapinál, vagyis érdemben nem javult a magyar deviza képe.

Már a 406 is megvolt

Az utóbbi percekben 406 felett is járt az euró jegyzése, ez már 1,7%-os forintgyengülést jelent tegnaphoz képest.

Már 405 felett

Délre 405 fölé emelkedett az euró jegyzése, ez már 1,6%-os forintgyengülést jelent tegnaphoz képest.

A 404-et is átvitte

Délelőtt 404,3-ig emelkedett az euró jegyzése, ez már 1,3%-kal magasabb a tegnapi szintnél. Hétfő reggel óta a forint gyakorlatilag a teljes múlt heti erősödését visszakorrigálta. A régióban a lengyel és a cseh deviza mintegy 0,4%-kal gyengült ma.

Már 403 felett

Nem csillapodik a zuhanás a forint piacán, a 403,5 körüli árfolyam már 1,1%-kal magasabb a tegnapinál.

Így nem egészen másfél nap alatt több mint tíz egységgel emelkedett az euró jegyzése.

Egyértelműen alulteljesítő a forint

Tegnap reggel óta így néz ki a forint teljesítménye a régiós versenytársakhoz képest:

Ennek több oka van:

  • Az S&P pénteki kilátásrontása.
  • A hétvégi hír a bírósági rendszerbe való beavatkozásról.
  • A magas világpiaci gázárak.
  • A dollár erősödése.

Már 402 felett

A délelőtti 402,3-as euróárfolyam már 0,8%-kal magasabb a hétfő estinél, vagyis kijelenthető, hogy újabb jelentős forintgyengülést látunk a nap elején.

Nem talál magára a forint

Kedd reggel 401,8-ig emelkedett az euró-forint jegyzés, ez újabb 0,7%-os forintgyengülést jelent tegnaphoz képest. A régióban a lengyel és a cseh deviza is 0,2%-os gyengüléssel kezdett.

Őrült magasságba ugrott a piaci áram- és gázár

Kedd reggel tovább emelkedett a tőzsdei gázár, mely így 230 euró felett volt. Az utóbbi napokban az európai áramárak is elszabadultak, két hónap alatt megduplázódtak. A téli fűtési szezon közeledtével a piacon egyre nagyobb lehet a nyomás, főleg akkor, ha az orosz szállítások is akadoznak.

Őrült magasságba ugrott a piaci áram- és gázár

Ma sem talál magára a forint, 400-nál kezdi a napot

Kedd reggel 399,7 körül járt a forint az euróval szemben, ez 0,2%-os gyengülést jelentett tegnaphoz képest a magyar deviza szempontjából. Mindezt úgy, hogy hétfőn majdnem 2 százalékkal gyengült a forint, a 390 körüli szintről újra 400-ig emelkedett vissza az euró jegyzése. Ennek oka egyrészt az S&P péntek esti kilátásrontása volt, másrészt a hétvégén a magyar bírósági rendszerrel kapcsolatban jelentek meg olyan hírek, melyek alapján nehezebb lehet megállapodni az Európai Bizottsággal az uniós forrásokról. A hírek szerint ugyanis politikai alapon oszthattak ki felsővezetői pozíciót, ezt pedig Brüsszel általában nem szokta szeretni. Emellett a tartósan magas világpiaci gázár is negatív tényező a forint szempontjából, hiszen a külkereskedelem és a fizetési mérleg egyenlegét rontja. Már napok óta stabilan 200 euró felett jár a nyersanyag ára a világpiacon, ilyen jegyzés mellett pedig gyengébb forintárfolyam indokolt. A dollárral szemben most 393,43-nál járunk, míg az angol font 474 forintba kerül.

A forint legközelebbi versenytársai közül a lengyel zloty minimális elmozdulással kezdte a napot, míg a cseh korona 0,2%-kal gyengült az euróval szemben. A feltörekvő piacon a török líra minimális gyengüléssel, az orosz rubel pedig 0,6%-os erősödéssel kezdett a dollárral szemben.

Tegnap a nemzetközi hangulat is kedvezőtlenül alakult, hiszen a dollár ismét erősödni kezdett az euróval szemben, nagy lendülettel elindult ismét a paritás felé a jegyzés. Most 1,0162 körül jár az euró-dollár árfolyam, ami megegyezik a hétfő estivel. A japán jen és az angol font is minimális elmozdulással kezdtek a dollárral szemben.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF