Túl a mélyponton?

Portfolio
Áprilisban - fél éves romlás után - kissé emelkedett a GKI Gazdaságkutató Rt. (www.gki.hu) konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. Az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint a fogyasztói és az üzleti várakozások is javultak.
Az üzleti várakozások optimistábbá válása az ipari cégek kedvezőbb véleményének eredménye, az építőipari várakozások lényegében nem változtak, a kereskedelmiek pedig kissé tovább romlottak. Az iparban a termelési színvonal megítélése csak minimálisan, a rendelésállományé viszont jelentősen javult, bár ez utóbbin belül az exporté csak szerény mértékben. A foglalkoztatási várakozások romlottak, ezen belül a felvételt tervezők aránya nem változott, a leépítésre készülőké viszont nőtt. Az építőiparban a termelési színvonal megítélése három hónapos romlás után áprilisban kissé javult, a rendelésállomány megítélése érdemben nem változott.

A kereskedelmi cégek enyhén javuló üzletmenetről, magasabb átlagos készletszintről és valamivel kisebb megrendelési hajlandóságról számoltak be.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke a választási éveket jellemző tavalyi megugrás után most hasonló, mint két évvel ezelőtt.

A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket a márciusinál kedvezőtlenebbnek látták, de a következő 12 hónapra kismértékű javulást vártak. Az ország gazdasági helyzetének megítélése egyértelműen javult. A megkérdezettek áprilisban az előző havinál valamivel magasabb ütemű áremelkedésről számoltak be, a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik mérséklődtek. A munkanélküliek számának csökkenését várták. A lakosság vásárlási kedve kissé romlott, de a következő 12 hónapot illetően az emberek optimistábbak, mint márciusban.

Némileg csökkent azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra, de a korábbinál többen gondolták úgy, hogy képesek lesznek megtakarítani a következő egy évben.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF